'AUDICIJA'

NAKON 30 GODINA VRAĆA SE KULTNA PREDSTAVA KOJA JE U ZAGREBU SRUŠILA REKORD Hadžihafizbegović za Jutarnji: Rekord Audicije se nikad nije ponovio...

 Promo / Facebook
 

Kultni scenski projekt s polovice osamdesetih, predstava ‘Audicija’, vraća se na daske kazališta i dvorana nakon gotovo 33 godine, i to u originalnoj postavi. Admir Glamočak, Emir Hadžihafizbegović, Senad Bašić, Jasmin Geljo, Saša Petrović, Željko Kecojević, Mladen Nelević i Željko Ninčić, tada u ranim dvadesetima, nasmijavali su publiku diljem bivše Jugoslavije, a i šire.

Pod producentskom palicom Adnana Mundžića i u organizaciji Stage Productiona održat će veliku svjetsku turneju kojom će biti obuhvaćene sve republike bivše Jugoslavije, te Europa, Kanada, SAD i Australija. Prvo okupljanje nakon više od 30 godina doživjet će sarajevska publika 5. listopada, a zagrebačka je premijera najavljena za 28. listopad u KD Vatroslav Lisinski.

– Turneja nosi naziv ‘033’ jer je to pozivni broj za Sarajevo, a i 33 godine prošle su od prvog izvođenja – rekao je Mundžić.

Razloge ponovnog postavljanja predstave u telefonskom nam je razgovoru kratko prokomentirao Emir Hadžihafizbegović:

- Nakon skoro 30 godina obnovili smo ‘Audiciju’ iz vrlo racionalnih razloga - bili smo zadnjih 30 godina rasprostranjeni diljem svijeta (Amerika, Kanada, Francuska, Beograd, Podgorica, Sarajevo) i nekako smo odlučili da se jednostavno nađemo i napravimo jedan remake obzirom da je predstava ostavila snažan pečat u vermenu kad je nastajala. Sama činjenica da smo 1988. prodali skoro 60.000 karata u Lisinskom i odigrali skoro 30 predstava u nekih mjesec i pol dana, govori dovoljno. Ne mislimo da je to jahanje mrtvog konja jer zaista ‘Audicija’ danas ima toliko pregleda, klikova, novih generacija koje je gledaju na YouTubeu… A i nekako činjenica da je samo za 48 sata prva predstava u Skenderiji rasprodana, i da se već prodaje druga, i da je blizu 10.000 ljudi spremno gledati ‘Audiciju’ u Sarajevu 5.10. je podatak koji govori o tome da ima smisla obradovati i stariju generaciju i njihovu djecu.

Ova kultna predstava nastala je u prosincu 1984. godine kao dio nastavnog procesa na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, a prvi put je izvedena na Otvorenoj sceni Obala. Nekoliko godina nakon otvaranja sarajevske Akademije studenti prvih generacija glume, razvijajući zadatak koji se zove ‘skica za lik i imitaciju’, uz pomoć profesora Bore Stjepanovića, dolaze do predstave koja će postati popularna pod nazivom ‘Audicija’. Tadašnji studenti Glamočak, Hadžihafizbegović, Bašić, Geljo, Petrović, Kecojević, Nelević i Ninčić postaju važna imena na sceni za koja zna cijela bivša Jugoslavija.

‘Audicija’ je u Zagrebu postavila i rekord koji dosad još nitko nije srušio. Naime, za 11 dana rasprodali su 33 predstave što se ni prije ni poslije nikad nije dogodilo. Predstavu je sveukupno odgledalo preko 2,5 milijuna ljudi.

Predstava je dijelom obnovljena, a djelomice se bazira na starom sadržaju koji je još uvijek aktualan i čiji humor s vremenom nije nestao.

- Nije to samo retro priča nego obnavljanje nečega što je mijenjalo ondašnju kulturnu i sociološku vizuru prostora. Treba reći da ćemo predstavu obnoviti tako da odigramo 70% stare predstave i osvježit ćemo je s aktualnim temama. Svaki lik će problematizirati današnju grotesku - rekao je Hadžihafizbegović i naglasio da ih posebno veseli povratak u Zagreb:

- Svima nam je jako drago, između svih gradova, da ćemo se vratiti u Zagreb jer je ta riplijevska posjeta Lisinskom bilo nešto što je na nas ostavilo stvarno snažan dojam. Bit će lijepo vratiti se.

Nakon sarajevske premijere 5. 10. predstava gostuje u Tuzli i Zenici, a potom 28. 10. U zagrebačkom Vatroslavu Lisinskom. Više informacija o ‘Audiciji’ pronađite na službenoj stranici ili stranici na Facebooku, a ulaznice za zagrebačku premijeru možete kupiti preko sustava Ulaznice.hr po cijeni od 120 kn, 140 kn,160 kn i 190 kn.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. siječanj 2023 23:05