DAVOR ŠVAIĆ

Nakon prosvjeda studenata dekan Akademije dramske umjetnosti svoj mandat daje na raspolaganje

Davor Švaić na protestu

 Vanesa Pandzic/Cropix
Studenti su na prosvjedu i puštali snimku na kojoj se čuje vikanje Ozrena Prohića na studente

Dekan Akademije dramskih umjetnosti Davor Švaić na konferenciji je za novinare održanoj nakon prosvjeda pred Akademijom dramskih umjetnosti najavio da će svoj mandat staviti na raspolaganje. Njegovu ostavku zatražili su u svojim zahtjevima i studenti koji su se okupili, ogorčeni zbog odluke dekana da ukine suspenziju profesoru kazališne režije Ozrenu Prohiću, o čemu smo već izvijestili.

Tom su prigodom pustili i snimku profesora Prohića, na kojoj se čuje kako profesor viče, psuje i vrijeđa. Dekan je na konferenciji za novinare razjasnio da nije riječ o novim događajima, već snimci iz 2017. godine. Uvjeren je, ustvrdio je, da se ovakvo nešto danas ne može dogoditi te da se ne može dogoditi nešto što se ne bi prijavilo i po čemu se ne bi postupalo. Krivo mu je, naglasio je, što se o tome o čemu se u medijima govori, govori kao da je to i dalje prisutno na Akademiji. Naveo je, također, i da od prosinca 2021. godine nije bilo novih prijava na Akademiji.

"Krenuo bih od toga da Akademija dramskih umjetnosti, mislim da to ne moram posebno napominjati, najoštrije osuđuje sve vrste neprimjerenog, neetičnog, nedoličnog, neprofesionalnog ponašanja i bilokoju vrstu ugroza za studente, nastavnike i osoblje na Akademiji. Nitko, doista nitko, nema pravo uznemiravati, zlostavljati, kršiti bilokoja načela ravnopravnosti, diskriminirati druge i time ugrožavati i narušavati nečije dostojanstvo. To su naše temeljne vrijednosti i toga se držimo. To možete pročitati u našem novom Statutu i to na Akademiji danas doista jest tako", kategorično je izjavio dekan Švaić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 19:29