HNK ZAGREB

Nakon što se bavila temama fašizma i muškog nasilja, Christiane Jatahy za temu uzima sredine koje djecu koriste kao radnu snagu

Ivica Buljan i Dubravka Vrgoč

 Jovica Drobnjak/
Dubravka Vrgoč i Ivica Buljan predstavili su nadolazeći Festival svjetskog kazališta. Gostuje i Milo Rau, temeljenu na tekstu Édouarda Louisa

Na konferenciji za novinare, bivša intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Dubravka Vrgoč i ravnatelj Drame Ivica Buljan predstavili su program nadolazećeg Festivala svjetskog kazališta koji će se održati od 7. do 30. rujna u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, Zagrebačkom kazalištu mladih te Kulturnom centru Travno.

Vrgoč je naglasila da Festival svjetskog kazališta daje prikaz onog relevantnog u svjetskome teatru te da umjetnicima služi kao ogledalo u kojem se zrcali ono što rade. Festival im pomaže da se pozicioniraju u kontekstu svjetskoga teatra, dodaje.

Nakon dvije pandemijske godine, koje su se negativno odrazile na Festival, on se ove godine vraća u punoj snazi te gledateljima nudi "nove puteve i utjehu", ustvrdila je Vrgoč.

Buljan je potom najavio četiri predstave koje publika može očekivati na ovogodišnjem Festivalu.

"Poslije tišine" brazilske redateljice Christiane Jatahy, poznate po "Tri sestre", progovara o socijalno angažiranoj temi suvremenog ropstva. Iako se nekima čini da je ropstvo tema prošlosti, ono je brutalna aktualna stvarnost raznih sredina u kojima se djeca koriste kao radna snaga, otkriva Buljan.

Redateljica se, objašnjava Buljan, služi tehnikom kombiniranja filma i kazališta, to jest preuzima filmski model koji potom miješa s izvedbom.

"Poslije tišine" je treći i posljednji dio njezine trilogije užasa. Prva predstava, "Između psa i vuka", nastala prema filmu "Dogville", istražuje mehanizme fašizma, dok druga, "Prije nego što nebo padne" obrađuje muško nasilje i patrijarhalnu političku moć.

Buljan je najavio i povratak švicarskog redatelja Christopha Marthalera koji u svom trećem gostovanju na Festivalu svjetskog kazališta predstavlja izvedbu u kojoj na raznim jezicima (uključujući engleski, francuski te njemački, ali i njegov izmišljeni) "muzičku partituru spaja s plesnim elementima te glumom". Njegova predstava "Nemam pojma", koja počiva na "glazbi i humoru", postavit će bitna pitanja o "podrijetlu jaza".

Zagrebačkoj publici dobro poznati švicarski redatelj Milo Rau ovoga puta donosi predstavu "Ispitivanje" temeljenu na tekstualnom predlošku mladog, a već proslavljenog francuskog pisca Édouarda Louisa, dio čijeg se stvaralaštva može naći i u hrvatskom prijevodu.

Neke će pak obradovati dolazak skupine Peeping Tom u čijem se "Diptihu: Vrata koja nedostaju i Izgubljena soba" "prepoznaje Borgesovo nasljeđe", što ne čudi jer su osnivači kompanije Argentinci, kaže Buljan. Kroza spoj plesa i drame ispričat će priču o začudnom i čarobnom svijetu.

Po završetku konferencije za novinare Vrgoč je medijima zahvalila na suradnji tijekom osam godina obnašanja funkcije intendantice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 05:44