DESET PREMIJERA

Nakon više godina otvara se Gavella stradala u potresu, obišli smo je. Obnova je stajala oko pet milijuna eura

Gavella

 Ivana Grgic/Cropix
Gradsko dramsko kazalište nakon višegodišnjeg neigranja u Frankopanskoj otvorit će svoja vrata publici 27. listopada premijerom na novoizgrađenoj maloj sceni teatra nazvanoj ‘Mala Gavella‘

Čak deset premijera i jedan festival očekuje nas u novoj, obnovljenoj Gavelli, najavio je ravnatelj tog kazališta Dražen Ferenčina u utorak na redovnoj konferenciji za novinare Grada Zagreba koja se održala upravo u zgradi teatra u Frankopanskoj 10. Tom je prigodom Gavellu, čija je obnova stajala oko 5 milijuna eura, obišao i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević zajedno s pročelnicom Gradskog ureda za kulturu Eminom Višnić te zamjenicima Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom.

"Gradsko dramsko kazalište Gavella nakon višegodišnjeg neigranja u Frankopanskoj otvorit će svoja vrata publici 27. listopada premijerom na novoizgrađenoj maloj sceni teatra nazvanoj ‘Mala Gavella‘. Time započinje novo poglavlje u povijesti kazališta osnovanog 29. svibnja 1953. kada je skupina mladih glumaca i redatelja uglavnom pobunjenika iz Hrvatskog narodnog kazališta na čijem je čelu bio dr. Branko Gavella preuzela zgradu malog kazališta u Frankopanskoj 10 i osnovala zagrebačko dramsko kazalište", rekao je Ferenčina.

image

Gavella

Ivana Grgic/Cropix
image

Gavella

Ivana Grgic/Cropix

Izgradnja nove male scene, kako je istaknuo, počela je prije šest godina, a obnova drugih dijelova kazališta nakon potresa u kojem je kazališna zgrada oštećena.

"Nova dvorana opremljena je novom rasvjetom, tonskom i video opremom, a usporedno s njezinom gradnjom obnovljen je i atrij kazališta kao potencijalna treća scena teatra Gavella pogodna za neke specifične izvedbe i događanja", kazao je Ferenčina najavivši premijerne naslove u novoj sezoni. Prvi je, kojim se ujedno i otvara kazalište, predstava "Kozmički žongleri" Kalmana Mesarića i redatelja Ivana Penovića koji će igrati na maloj sceni, dok će prva premijera na Velikoj sceni biti 15. studenog, a riječ je o predstavi "Moji tužni monstrumi", praizvedbi drame Mate Matešića u režiji Vite Taufera. Uz tradicionalne Gavelline večeri u studenom, u novoj Gavelli igrat će se premijerno, među ostalim, i "Kraljevo" Miroslava Krleže dok će sezonu zatvoriti Euripidova "Medeja" u režiji Franke Perković.

image

Gavella

Ivana Grgic/Cropix
image

Gavella

Ivana Grgic/Cropix

"Novoizgrađeni i novoobnovljeni prostori pružaju nam i nove mogućnosti poput otvaranja vrata nekim novim suradnjama ponajprije s Akademijom dramskih umjetnosti i umjetničkim organizacijama s nezavisne scene", rekao je Ferenčina.

Tomislav Tomašević podsjetio je, pak, da je cijela priča s obnovom i dogradnjom Gavelle počela još davne 2017. godine. Međutim, kako je rekao, došlo je do različitih komplikacija pa i propasti firme koja je dobila posao a zatim i potres koji je dodatno sve skupa zakomplicirao. "Drago mi je da smo uspjeli raspetljati taj gordijski čvor i da se Gavella vraća u Frankopansku što zaslužuje i publika kao i radnici i radnice. Ovo nije samo vraćanje u kazalište Gavella. Naime Gavella je puno modernija i veća. Imamo novu malu dvoranu kakve prije nije bilo, obnovljenu veliku dvoranu, sve je suvremeno opremljeno. Kad gledamo sve troškove, projekt je na kraju koštao oko 5 milijuna eura. Od toga smo samo 10 posto mogli povući iz Fonda solidarnosti, zbog svih komplikacija koje su prethodile prije nego što se potres uopće dogodio. Oko 4,5 milijuna eura je plaćeno iz gradskog proračuna".

Zagrebački gradonačelnik najavio je i skoro otvorenje kazališta Komedija gdje isto tako završava obnova. Rekao je i da su u završnoj fazi i druge kulturne ustanove poput Muzeja Prigorja u Sesvetama kojeg će vrlo brzo otvoriti, zatim čuvaonica Etnografskog muzeja, Hrvatski prirodoslovni muzej te Arheološki muzej, a počeli su i radovi na obnovi Umjetničkog paviljona.

image

Gradonačelnik Tomislav Tomašević, i zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet,

Ivana Grgic/Cropix
image

Gradonačelnik Tomislav Tomašević, i zamjenici Danijela Dolenec Luka Korlaet i članovi Gavelle

Ivana Grgic/Cropix
image

Tomislav Tomašević i članovi Gavelle

Ivana Grgic/Cropix

"Kad gledamo kulturne ustanove, jako puno toga se završava u idućih nekoliko mjeseci, imat ćemo brojna otvorenja modernih, suvremenih i konstrukcijski ojačanih zgrada kulturnih ustanova u gradu Zagrebu". Naglasio je da će pored obnova isto tako započeti i neke nove projekte, a kao kapitalni projekt u njihovom mandatu izdvojio je Društveno-kulturni centar Paromlin, od preko 80 milijuna eura.

Obnova kazališta Gavella od posljedica potresa odvijala se, inače, u dvije faze; u prvoj su ojačani podrum, nadstroplje Velike scene i bočni zidovi, kao i lukovi iznad gledališta. U drugoj fazi popravljana je unutrašnjost kazališta, uređena su fasade pročelja ulične i dvorišne zgrade, ugrađena je nova stolarija, parket u dvorani... Tijekom obnove na Velikoj sceni zamijenjen je dotrajali dimmerski sustav regulacije rasvjete, ugrađen je novi inspicijentski pult, novi rasvjetni pult, novi razglas. "Zahvaljujući svemu ovome Velika scena, na kojoj gledateljice i gledatelji neće primijetiti puno vidljivih promjena, postala je sigurnija i tehnički je osuvremenjena", istuču u Gavelli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:37