AGENDA

Naša nova predstava bazira se na šarolikoj rave zajednici, onoj koja se ne stidi tjelesnog pulsa

Agenda 1

Koncept i režiju potpisuju Simone Aughterlony i Saše Božića a posrijedi je najveća međunarodna plesna predstava kazališne skupine de facto dosad

"Agenda" je jedan od najvećih ovogodišnjih međunarodnih plesnih projekata koji okuplja hrvatske, belgijske, njemačke, engleske i švicarske plesne i glazbene umjetnike te umjetnost elektronske glazbe i prostor clubbinga približava suvremenom plesu. Nastala kao umjetnička suradnja švicarskih koreografa Simone Aughterlony i hrvatskog dramaturga Saše Božića, "Agenda" evocira pejzaž klupske glazbe kao prostor bezvremene utopije, njegujući specifičan tjelesni jezik koji proizlazi iz šarolike rave zajednice ujedinjene kroz klupski groove. Clubbing u "Agendi" ne stidi se tjelesnog pulsa koji pokreće i publiku i plesače dok istodobno razotkriva kompleksna pitanja identiteta, plesnog jezika i heterogenosti klupske zajednice. "Agenda" je najveća međunarodna plesna predstava kazališne skupine de facto dosad.

Nakon premijere u lipnju, prvi, ali i posljednji blok izvedbi održat će se 18.,19., 20. i 21. listopada u Zagrebačkom plesnom centru, uz popratni klupski event u organizaciji zagrebačkog kolektiva VOLTA u petak 20. listopada u prostorima kluba Attack.

Koncept i režiju potpisuju Simone Aughterlony i Saša Božić u suradnji s izvođačima - Katarinom Barešić, Borisom Barukčićem, Ivanom Bojanić, Dorom Brkarić, Viktorijom Bubalo, Margaretom Firinger, Nicom Lloydom, Šimunom Stankovom, Melissom Valette te Thomasom Vantuycomom. Kostimografiju potpisuje Marita Ćopo, scenografiju Igor Ruf, oblikovanje svjetla Joseph Wegmann, a glazbu Nikola Krgović. Producentica je Ida Klemenčić, a fotograf Neven Petrović.

Predstava je nastala u produkciji umjetničke organizacije De facto, Zagrebačkog plesnog centra i Tjedna suvremenog plesa.

Predstava "Agenda" dotiče trenutak suvremenosti u kojem se impuls za remiksiranjem, preuređivanjem i preraspodjelom medija, kao i analogna želja za snimanjem i trganjem i montažom prizora, susreću s metodama koje njeguju lakoću i beskrajnu dostupnost. Predstava proizlazi iz opsežnog istraživanja pojma "stranca" i mnoštva artikulacija unutar pojmova i afekata neobičnosti, različitosti i drugosti, no ovaj put kroz prizmu umjetnosti kolažiranja.

Simone Aughterlony nezavisni su umjetnik sa sjedištem u Berlinu i Zürichu, koji pretežno rade u kontekstu plesa i performansa. Posljednjih šesnaest godina osmišljavaju koreografska djela queer tematike. Kao izvođači, surađivali su s umjetnicima kao što su Meg Stuart/Damaged Goods, Forced Entertainment i Jorge León te Phil Hayes. Simone pristupa žanru performansa kao praksi izgradnje svijeta kojim upravljaju kontradikcije između dominacije želje i djelovanja svih elemenata. Dobitnik su Nagrade za životno djelo Grada Züricha za 2023. godinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:40