MINISTRICA KULTURE

Nina Obuljen Koržinek o novim epidemiološkim mjerama: Događaji u kulturi su niskoga rizika

Nina Obuljen Koržinek
 Goran Mehkek/Cropix
Ustvrdila je da se publika koja dolazi u kina i kazališta striktno drži mjera i ne skida maske

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek rekla je u srijedu kako je, što se kulture tiče, utvrđeno da su epidemiološke mjere koje su sada na snazi zadovoljavajuće te da su događaji poput profesionalnih i umjetničkih izvedaba niskoga rizika.

Ministrica je to rekla odgovarajući na pitanja novinara o novim epidemiološkim mjerama nakon užeg kabineta Vlade te dodala da još treba vidjeti kako će sve na kraju biti i formulirano.

Ustvrdila je da se publika koja dolazi u kina i kazališta striktno drži mjera i ne skida maske, istaknuvši da će se vjerojatno povećati razmaci, ali u ovoj fazi ne bi se išlo u daljnja ograničenja.

Vjerojatno će se donijeti preporuka da se na kraće razdoblje ograniče amaterska okupljanja poput zborova i KUD-ova koji vježbaju u skučenim prostorima.

Za kina i kazališta je istaknula kako su to prostori koji imaju vrlo precizno definirane mjere još od proljeća pa zato u ovom trenutku ne postoji procjena da bi se na takvim događajima povećao rizik.

Dodala je da postoji i mogućnost ograničavanja broja ljudi na pozornicama u specifičnim područjima izvedbenih umjetnosti, kada se finilazira cijeli paket mjera, što će se urediti razgovoru s njihovim predstavnicima.

Ocijenila je da je najvažnije držati se standarda vezanih uz sigurnost publike i svih koji dolaze u kulturne ustanove.

Ostaju otvoreni muzeji i galerije, koje posjećuje mali broj ljudi, napomenula je te dodala da se građanima mora otvoriti mogućnost participacije u takvim sadržajima.

Na pitanje o potpori ugroženim radnim mjestima u kulturi Obuljen Koržinek podsjetila je na strategiju potpore sektoru kulture koju je podijelila na dvije faze.

Prva je faza, rekla je, bila za vrijeme zatvaranja kad se reagiralo izravnim potporama samostalnim umjetnicima kako bi im se omogućilo da prežive u trenutku kad su ostali bez prihoda.

"Sve mjere koje smo nakon toga proveli, a radi se približno oko 400 milijuna kuna, uz zajmove od 300 milijuna kuna, išle su prema tome da honoriramo umjetnike za one sadržaje i programe koje mogu realizirati i u ovim okolnostima", napomenula je ministrica i dodala kako su tu potpore za online aktivnosti, sufinanciranje produkcijskih troškova te potpore poduzetnicima u kulturi za prilagodbu novim mjerama.

Najavila je da će tako raditi i dalje, kako bi se omogućio nastavak nekoga oblika umjetničke djelatnosti u ovim okolnostima. Mislimo da je to važno za umjetnike, ali za publiku, dodala je.

U petak smo, podsjetila je, završili zadnja dva ad hoc natječaja za ovu godinu, a u zadnjem paketu u studenom Ministarstvo je raspisalo četiri ad hoc natječaja, podsjetila je Obuljen Koržinek i dodala kako je jedan bio za dofinaciranje filmova, jedan u suradnji s Hrvatskom glazbenom unijom za program "Svirati se mora", a jedan za sufuinaciranje produkcijskih troškova privatnih kazališta, koncerata klasične glazbe i džeza te za prilagodbu online sadržaja.

Omogućit ćemo im da iz tih subvencija financiraju svoje honorare, jer mislimo da je puno bolje honorirtati sve, pa tako i umjetnike za ono što mogu raditi, nego ih onemogućiti u radu i ići nekom drugim mjerama, istaknula je Obuljen Koržinek.

Za sad je to dobro funkcioniralo, sve smo mjere predlagali u suradnji sa strukovnim udrugama, a tako ćemo nastaviti i dalje, poručila je ministrica kulture i medija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2022 18:32