Kvadratura

Nina Violić: U zadnjoj ovosezonskoj dramskoj premijeri HNK glumi Lauru Lenbach. Jedva čekamo

Nakon Anke u ”Kraljevu” i Eve u ”Vučjaku”, Laura Lenbach treća je Krležina heroina koju glumi Nina Violić
 Ivan Posavec
Ivica Buljan istovremeno postavlja dva Krležina dramska komada: "Aretej" i "U agoniji". Premijera je planirana za 8. lipnja

Nakon Eve u "Vučjaku" i Anke u "Kraljevu" Ninu Violić uskoro ćemo gledati i kao Lauru Lenbach u Krležinoj "U agoniji". U zagrebačkom HNK pokušavaju nemoguće - u samo pet tjedana, za sam kraj sezone, direktor drame Ivica Buljan postavlja na veliku pozornicu čak dvije Krležine drame; osim priče o propaloj plemićkoj obitelji Lenbach gledat ćemo i "Areteja", posljednju dramu velikog pisca.

"Gdje ćeš bolje nego za vrijeme pandemije glumiti barunicu Lenbach", s uobičajenom dozom ironije u glasu govori Nina Violić, koja kaže da je po cijele dane u kazalištu i "glođe" Krležin tekst. Partneri "U agoniji" su joj doista sjajni; supruga, baruna Lenbacha, tumači Krešimir Mikić, a kao dr. Ivana Križovca gledat ćemo Livija Badurinu.

Unatoč teškoj godini za glumce, iza Nine i nije tako loše razdoblje; u HNK smo je ove sezone gledali i kao arhetipsku majku sa sela u premijerno izvedenoj drami pjesnikinje Monike Herceg "Gdje se kupuju nježnosti", a nedavno je obnovljena i hit-predstava "Tri zime" po tekstu Tene Štivičić, gdje je Nina Violić odlična kao Karolina Amruš, ostarjela gospodska kći.

Također, dovršila je i svoj prvi dugometražni igrani film, "Kućnu prašinu". "Jako sam sretna s onim što imamo", kaže Nina, koja se nada da će film premijerno biti prikazan na nekom od svjetskih filmskih festivala. No, pred njom je još dugo radno ljeto, nakon Laure Lenbach, očekuje je i Gertruda u Dubrovniku, u "Hamletu" s Franom Maškovićem, kojeg je postavio Paolo Magelli. A Nina kao Nina, najviše joj nedostaju putovanja i najviše bi željela s nekom knjigom u ruci što prije ležati na suncu, negdje uz more.

A da se Ivica Buljan i Nina Violić odlično kreativno slažu, vidjeli smo i u "Vučjaku" i u "Ciganinu...". Zato s velikim uzbuđenjem čekamo 8. lipnja i premijeru "Areteja" i "U agoniji". Nina Violić kao Laura Lenbach prava je poslastica za kazališnu publiku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:16