U DOBRU SVRHU

NOVAC OD TABLOIDA Nagrada za dramske pisce u čast pokojnog Philipa Seymoura Hoffmana

Katz je često s Hoffmanom razgovarao o tome kako je "prava tragedija što dramaturzi ne mogu živjeti od svojeg rada"

ZAGREB - U čast pokojnog glumca Philipa Seymoura Hoffmana njegov prijatelj David Katz utemeljio je novu kazališnu nagradu pod nazivom "Relentless Award", koja će se dodjeljivati dramskim piscima kako bi im se omogućio dostojan život i rad.

Nagrada će iznositi 45 tisuća dolara a financirat će se iz nagodbe koju je Katz, koji je i sam dramski pisac, postigao s listom The National Enquirer, kojega je tužio za klevetu.

Katz, koji je bio Hoffmanov blizak prijatelj, tužio je taj list zbog članka o njihovom odnosu objavljenom netom nakon glumčeve smrti početkom ovog mjeseca. Članak je potom povučen, a Katzov odvjetnik David Burnstein izjavio je za list New York Times kako njegov klijent želi da sredstva dobivena nagodbom, čiji iznos nije otkriven, budu upotrijebljena "na pozitivan način".

Stoga je utemeljio zakladu American Playwriting Foundation iz koje će se "još godinama" moći financirati nova nagrada, kazao je Burnstein.

Katz je često s Hoffmanom razgovarao o tome kako je "prava tragedija što dramaturzi ne mogu živjeti od svojeg rada, te o tome kako bi bilo lijepo kad bi si mogli priuštiti da plate stanarinu i da im uz to još ostane za povremeni izlazak na večeru". Godišnja nagrada zvat će se "Relentless Award", "u čast Hoffmanovoj nepopustljivoj potrazi za umjetničkom istinom i integritetom u svemu što je radio".

Za nagradu se može natjecati samo još neproducirani dramski tekst, a o dobitniku će odlučivati izborno povjerenstvo koje će činiti četiri dramska pisca, uključujući Katza.

List National Enquirer objavio je priču u kojoj implicira da su se Hoffman i Katz zajedno drogirali. Katz je tvrdio kako Hoffman u njegovom prisustvu nikada nije uzimao droge, te da on sam nikada nije razgovarao s tim listom. Priča je povučena a uredništvo je priopćilo da je izvor informacija netko tko se bio lažno predstavio kao Katz. U sklopu nagodbe, uz novčani iznos, list je morao objaviti ispriku na cijeloj stranici New York Timesa. Burnstein je najavio tužbu i protiv osobe koja se lažno predstavila kao Katz.

Hoffman je preminuo 2. veljače u dobi od 46 godina, predoziravši se u svojem iznajmljenom stanu u New Yorku. Njegova posljednja sms poruka bila je upućena upravo Katzu, koji je i pronašao njegovo tijelo na podu kupaonice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 22:08