JEDINI KANDIDAT

NOVI INDENDANT HNK SPLIT Hoće li Gradsko vijeće odbiti kandidaturu Ivana Lea Leme?

Ivan Leo Lemo
 Paun Paunović / CROPIX

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća u Splitu konačno će se rasplesti trakavica vezana za intendanta HNK.

S obzirom na događanja zadnjih dana, može se očekivati da će vijećnici odbiti kandidata kojeg je predložilo Kazališno vijeće te da će se sve vratiti na početak. Cijela priča oko jedinog kandidata na tu funkciju, Ivana Lea Leme, traje još od kraja rujna. Tada je, naime, Kazališno vijeće prihvatilo njegovu kandidaturu i predložili ga Gradskom vijeću. Tu je zapelo.

Odluka o intendantu nije bila odmah stavljena na dnevni red, doznajemo neslužbeno u Gradu, jer je bilo važnijih tema o kojima se hitno moralo raspraviti. No, sada su itekako svjesni problema u kojima se kazalište potencijalno nalazi, potvrdili su nam.

Financije

Prošlog se tjedna sastala gradska Služba za društvene djelatnosti, koja je dala negativno mišljenje na Lemin program rada. Zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović, u dopisu koji je istog dana upućen predsjedniku Vijeća Juri Šundovu, dala je negativno mišljenje o kandidatu. Zanimljivo je što Služba zamjera Lemi - tvrde kako njegov financijski plan nije zadovoljavajući niti realno prihvatljiv, jer nije izrađena strategija sanacije duga ovog najzaduženijeg javnog kazališta u zemlji. Lemo, naime, u planu ističe kako bi tražio povećanje sredstava koje uplaćuje Grad, Splitsko-dalmatinska županija te Ministarstvo kulture. Služba smatra kako nije realno da će dobiti povećanje sredstava, a čak i ako se to dogodi, da to uopće neće pomoći sanaciji.

Šteta

Štetu u cijeloj ovoj priči najviše trpi samo kazalište, kažu nam naši izvori. Premda mandat sadašnjeg intendanta Gorana Golovka traje do rujna, mogla bi se zakomplicirati iduća sezona. U ovom trenutku još nije panika, potvrđuju nam, no treba imati na umu da, ako Grad odbije Lemu, što je izvjesno, trebat će neko vrijeme da se raspiše novi natječaj. Računaju da će se to dogoditi u veljači, a onda kandidati imaju rok od 30 dana da se na njega prijave. Onda se razmatraju ponude, pa idu na raspravu u Kazališno vijeće, koje svoje mišljenje šalje Gradu... Sve to moglo bi se otegnuti i ugroziti iduću sezonu, strahuju neki.

- Ako bude političke volje, to se može brzo srediti, ali ako ne, ne znamo što nas čeka. Evo, HNK u Rijeci je u prosincu već predstavio program za iduću sezonu, a mi još uvijek ne znamo ništa o našoj sezoni. Postoje ljudi koje možemo angažirati dva mjeseca prije, naravno, ali što je s onima koje treba dosta prije dogovoriti? Bojimo se da možda nećemo moći imati program kakvog želimo - kažu u kazalištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:27