IZBORI U KAZALIŠTIMA

Novi zaplet u Puli. U Istarskom narodnom kazalištu poništen natječaj za ravnatelja. Evo zašto

Ronald Braus, za kojega pulski kuloari tvrde da je najviše po volji nove gradske vlasti

 Darko Tomas/Cropix
Iz stranke Možemo! poručili su da ne žele da o novom ravnatelju odlučuje Robert Raponja, koji se solidarizirao s Lečićem

Evo kako stoje stvari s izborom novih ravnatelja u našim teatrima: Dražen Ferenčina bit će potvrđen za ravnatelja Gavelle, vjerojatno na predstojećoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine. Njegov se reizbor otegnuo, po svemu sudeći, zbog birokratske procedure a nije u pozadini politička igra za poništenje natječaja, kako se spekuliralo. Senku Bulić varaždinsko će Gradsko vijeća potvrditi za intendanticu varaždinskog HNK, a zatim će njezino imenovanje potpisati i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, kako je to zakonom propisano. Naši izvori kažu da je otpočetka bila ministričina favoritkinja, a nije odmogla ni HDZ-ova koalicijska većina u Gradskom vijeću. Senka Bulić ugledna je glumica s upravljačkim iskustvom, vodila je Gradsko kazalište Scena Gorica, a zanimljivo je, u ovom kontekstu, što svjetonazorski pripada ljevici a ne HDZ-u.

Nov se zaplet međutim dogodio u pulskom Istarskom narodnom kazalištu, gdje je svega nekoliko sati prije isteka roka, 31. siječnja, poništen natječaj za novu ravnateljicu/ravnatelja. Bilo se prijavilo petero kandidata, što je za jedno maleno kazalište neuobičajeno velik broj: kazališni redatelj Jasminko Balenović, kulturologinja Daria Morozin, plesačica i plesna pedagoginja Aleksandra Mišić, glumac i umjetnički ravnatelj Luka Mihovilović te operni pjevač i glumac Ronald Braus iz Rovinja, za kojega pulski kuloari tvrde da je najviše po volji nove gradske vlasti.

Dosadašnja ravnateljica, Gordana Jeromela Kaić, koja je kazalištem entuzijastički upravljala 16 godina, nije se prijavila. Novo je dakle to što Pulom više ne upravlja IDS, nego lista novog gradonačelnika Filipa Zoričića u koaliciji sa SDP-om i Možemo.

E sad, natječaj je, koliko doznajemo, naprasno razvrgnut zato što su iz stranke Možemo poručili da ne žele da o novom ravnatelju odlučuje Robert Raponja, član Kazališnog vijeća, a koji je nedavno sudjelovao u skandalu o kojem smo pisali: solidarizirao se u Brčkom s beogradskim glumcem Branislavom Lečićem, optuženim za silovanje, i zajedno s njim žirirao predstave na festivalu, protiv volje svih kreatora i aktera tih predstava. Ukratko, silom ih je žirirao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:54