KAZALIŠNA TV

Novo kazalište za novo doba: ‘Idemo uživo s Male scene, a vi nas gledate gdje god bili u svijetu‘

 Privatna arhiva
Kako će u ‘novom normalnom‘ dobu funkcionirati projekt Novog kazališta ispričao nam je osnivač Kazališta Planet Art Marko Torjanac

Pandemijska vremena promijenila su nam živote na svim područjima. Mrsko "novo normalno" natjeralo nas je na prilagodbe u privatnom i poslovnom životu, u svemu što radimo i volimo. Ipak, kriza je izrodila i neke inovativne, dobre, nove ideje. Jednu od njih, projekt Novo kazalište, uskoro počinje realizirati zagrebačko Kazalište Planet Art. Njihovo online kazalište uživo starta u nedjelju 25. listopada u 20 sati.

- Riječ je o kazališnim predstavama koje se održavaju uživo, a koje putem streaminga možete gledati iz svojeg dnevnog boravka ili bilo gdje drugdje u svijetu - kaže Marko Torijanac (53), osnivač i umjetnički voditelj Kazališta Planet Art.

image
Privatna arhiva

Pritom, ne radi se o običnom izravnom prijenosu, streamingu predstave na ekran televizora ili računala s jednom ili dvije statične kamere, nego su tu četiri dinamične kamere koje gledatelju online mogu pružiti cjelovit doživljaj predstave, onakav kakav imaju oni koji sjede u gledalištu Male scene na zagrebačkom Medveščaku.

- Za svaku predstavu napravljena je cijela knjiga snimanja, sa svim detaljima koji će omogućiti da prenošenje kazališta u drugi medij bude što savršenije. Kako realizator u biti uživo montira predstavu, za streaming smo morali sve precizno razraditi - objašnjava Marko Torjanac dugotrajne pripreme za ovaj projekt koji radi samo 12 ljudi - glumci, tehničari u kazalištu i ekipa za streaming.

Za gledatelje, pak, stvar je savršeno jednostavna - ako ne mogu doći u Malu scenu gdje se izvode predstave, preko sajta Planet Arta (www.planet-art.hr) mogu kupiti ulaznicu za streaming za željenu predstavu, i to po cijeni od 39 kuna - dobit će link i u 20 sati sjesti pred svoj omiljeni ekran, sami ili s obitelji i prijateljima, povezati se i uživati u hitovima ovog kazališta koje je tijekom 15 godina postojanja postalo jedno od najuspješnijih u Hrvatskoj. Marko Torjanac se šali da nije mogao ni sanjati da će se u jubilarnoj godini baviti streamingom i novim tehnologijama.

image
Privatna arhiva

- No, nisam mogao sanjati ni da ćemo opstati tolike godine - kaže Torjanac.

Prva predstava koju će publika pratiti i iz dvorane i online, prva predstava Novog kazališta je ultimativni hit Planeta Art, "Velika zvjerka", jedna od najizvođenijih predstava u zemlji u posljednjih 15 godina. Bit će to ujedno i 200. izvedba ove komedije o lovu na posao života trojice poslovnjaka koji se nadaju da će te večeri riješiti sve svoje životne probleme i spasiti svoju tvrtku od stečaja. Trojac igraju Slavko Juraga, Marko Torjanac i Luka Dragić.

image
Marko Torjanac privatna arhiva
Tomislav Maric

Sljedeća je, 1. studenoga, predstava "Tko je ovdje lud?" u kojoj igraju Marko Torjanac i Natalija Đorđević. Bit će to stota izvedba priče o šest štićenika psihijatrijske ustanove, urnebesne komedije idealne za samopomoć u ovim kriznim vremenima.

Treća predstava u projektu je "Ritina Škola", koja će biti izvedena 8. studenoga, i to 150. put. U ovoj komediji, jednoj od najizvođenijih suvremenih komedija u svijetu, britku frizerku koja upisuje tečaj književnosti glumi Vanda Winter, a šarmantnog i rezigniranog profesora Pravdana, kojem Rita mijenja život, igra Marko Torjanac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:12