PROJEKT ‘ONI DOLAZE‘

Okupili smo 14 novih zvijezda hrvatskog glumišta: Oni su budućnost teatra i TV-a, evo gdje ih gledati uživo

‘Oni dolaze‘, medijsko scenski projekt Jutarnjeg Lista

 Cropix/
Mlade glumice i glumci ponedjeljkom će, sve do studenoga nastupati u Petom Kupeu, 25. rujna prvi dolaze Katarina Romac i Stipe Jelaska

Oni su mladi i talentirani, već osvajaju najveće kazališne pozornice u zemlji i ostvaruju prve zapažene uloge u filmovima i serijama.

Nova su generacija hrvatskoga glumišta, budućnost našega teatra, a Jutarnji list okupio ih je u jedinstvenom medijsko-scenskom projektu pod nazivom "Oni dolaze". Ukupno ih je 14, a u ovoj, vjerujemo, tek prvoj sezoni projekta, od sljedećeg ponedjeljka pa sve do početka studenoga uživo će se predstavljati publici na pozornici zagrebačkog kluba Peti kupe.

image

Katarina Romac

Tom Dubravec/Cropix

Red glume, red cabareta, svirka uživo - ne sumnjamo, "Oni dolaze" bit će nezaobilazna destinacija za kulturne gurmane ponedjeljkom navečer u Zagrebu.

image

Stipe Jelaska

Sasa Buric/Cropix

Ovih četrnaest mladih glumica i glumaca živi i radi u četiri najveća hrvatska grada. Osijek predstavljaju Iva Slavić (22), Mateja Tustanovski (23) i Matko Trnačić (24), Rijeku Ana Marija Brđanović (29), Deni Sanković (28) i Mario Jovev (28), a boje Splita brane Ana Marija Veselčić (29), Stipe Jelaska (26), Katarina Romac (31) i Davor Pavić (30). Iz Zagreba pak dolaze Lana Meniga (26), Ružica Maurus (25), Nikolina Prkačin i Luka Knez (23).

image

Ana Marija Brđanović

Vanesa Pandzic/Cropix

"Oni dolaze" premijerno kreće već sljedećeg ponedjeljka 25. rujna (ulaz u 19 sati, početak u 20), kad prvi nastupaju Katarina Romac i Stipe Jelaska. Nakon programa koji su mladi glumci sami osmislili, susret će se sljedećeg ponedjeljka na pozornici sa slavnom zagrebačkom glumicom Jelenom Miholjević koja će s njima razgovarati o njihovim i svojim početcima, kazališnim izazovima i ljubavima. Ulaz je besplatan, a posjetitelje će zabavljati jedna od trenutačno najboljih mladih jazz pjevačica Maja Rivić i postava glazbenika iz već dobro uhodanih i poznatih Loco Motion večeri Petog kupea.

image

Ana Marija Veselčić

Ante Cizmic/Cropix

Katarina Romac rođena je Sinjanka koja je glumu magistrirala 2016. godine, a 2021. godine postala je članica dramskog ansambla HNK Split. Zapaženije uloge ostvarila je Čehovljeve "Tri sestre" u režiji Nenni Delmestre, "Kukci... Zaustavljena priča" u režiji Saše Anočića i Marinkovićevoj "Gloriji" koju je postavio Dražen Ferenčina. Ostvarila je i prve filmske uloge te glumila u YouTube seriji "Carstvo Ladovine", a među nagradama izdvaja onu za najbolju glumicu 19. međunarodnog Naj, naj, naj festivala 2019. te nagradu "Sabrija Biser" mladoj glumici do 28 godina za ulogu Katarine u predstavi "Kroćenje goropadnice" u izvedbi HNK Split, 2019. na 43. Danima satire.

image

Davor Pavić

Tom Dubravec/Cropix

Stipe Jelaska također je osvajač nagrade "Sabrija Biser" za mlađega glumca do 28 godina, koju je zaslužio za uloge u predstavi "Tako nam bog pomogao" prema motivima knjige "Summa atheologiae" Borisa Dežulovića u režiji Hrvoja Korbara i izvedbi PlayDrame Split, i to ove godine u lipnju.

image

Deni Sanković

Vedran Peteh/Cropix

Zapaženu je rolu odigrao i u predstavi "Dijete našeg vremena", također velikom hitu splitskog kazališta PlayDrama koji je dobio i svoju videoekstenziju u formi malog dramskog serijala na YouTubeu.

image

Iva Slavić

Danijel Soldo/Cropix

- Europska komisija u kulturnim strategijama u posljednje vrijeme ponajviše ističe potrebu za promoviranjem mladih umjetnika, držeći da je njihova pozicija u današnjem društvu iznimno teška. Umjetnicima se nakon završetka školovanja ne nudi aktivno sudjelovanje u profesionalnom životu, nego postaju marginalizirani, a time osuđeni na dugogodišnje čekanje ili slučajne prilike. U tom se kontekstu postavlja i pitanje budućnosti domaćeg, ali i europskog kazališta u kojem je već prosječna publika prešla granicu od 60+, a ansambli repertoarnih kazališta ne zapošljavaju mlade, već ih povremeno ugošćuju u pojedinom projektu, ne brinući se za njihov kreativni razvoj - kaže Dubravka Vrgoč, jedna od autorica projekta "Oni dolaze", koja je kao intendantica posljednjih osam godina vodila Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu.

image

Mateja Tustanovski

Danijel Soldo/Cropix/Cropix

Upravo je ona u suradnji s Jutarnjim i odabrala mlade glumce za ono što se nadamo da će biti tek prva sezona "Oni dolaze".

- O mladim glumcima znamo vrlo malo ili gotovo ništa, a jedinom se prilikom za upoznavanje ukazuje njihovo eventualno sudjelovanje u televizijskim sapunicama, čime se često stvara i kriva slika o novoj generaciji glumaca - kaže Vrgoč. Na tom je tragu zamišljen i razgovor etablirane zvijezde hrvatskoga glumišta s mladim glumcima, nakon njihova nastupa.

image

Matko Trnačić

Danijel Soldo /Cropix

Prve će večeri, 25. rujna, tako s Romac i Jelaskom razgovarati glumica Jelena Miholjević. A razgovor, odnosno mnogostruki dijalog otvoren je i za publiku.

image

Lana Meniga

Bozo Radic/Cropix

Već 9. listopada za pravi show bit će zaduženi Ana Marija Brdanović, Deni Sanković i Mario Jovev, riječka ekipa, koju će publici predstaviti Nina Violić, a nakon njih 16. listopada nastupaju Osječani - Iva Slavić, Mateja Tuskanovski i Matko Trnačić.

Ana Marija Veselčić i Davor Pavić tandem su koji Peti kupe preuzima u ponedjeljak 23. listopada, a 30. listopada na pozornicu stižu Lana Meniga i Ružica Maurus.

image

Ružica Maurus

Vedran Peteh/Cropix
image

Nikolina Prkačin

Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Zadnja večer 6. studenoga rezervirana je za Nikolinu Prkačin i Luku Kneza.

Tijekom akcije "Oni dolaze" sve ćemo zvijezde budućnosti predstaviti u Jutarnjem listu i na portalu jutarnji.hr.

Jer zvijezde će sigurno postati, samo im treba dati pravu veliku priliku.

image

Luka Knez

Vanesa Pandzic/Cropix
image

Oni dolaze

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 02:46