OBLJETNIČKO IZDANJE

OTVORENE 70. DUBROVAČKE LJETNE IGRE Iako se strahovalo od nevremena, nebo se na kraju smilovalo, sve je krenulo pod krilaticom 'Dubrovnik plovi'

Otvorenje 70. Dubrovačkih ljetnih igara
 Tonći Plazibat / Hanza Media
 

Iako je generalna proba zbog vremenskih neprilika bila otkazana, iako su sigurno mnogi tijekom dana sa zabrinutošću gledali prema nebu očekujući da će se vremenske prilike smilovati, ipak je došlo do razvedravanja pa su svečanom ceremonijom jubilarne, 70. Dubrovačke ljetne igre otvorene!

Obljetničko izdanje festivala otvoreno je prema scenariju i u režiji intendantice Igara Dore Ruždjak Podolski i njenog pomoćnika za dramski program Saše Božića, a pod krilaticom „Dubrovnik plovi“.

U ceremoniji su tako sudjelovali Orkestar Državne opere Donje Saske iz Hannovera, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, Mješoviti zbor Libertas i Dubrovački komorni zbor pod ravnanjem maestra Ivana Repušića te Festivalski dramski ansambl, Folklorni ansambl Linđo, studenti Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu te djeca i građani Dubrovnika.

Domaćin, dubrovački gradonačelnik Mato Franković održao je prigodni govor u kojemu je još jednom podvukao značaj Festivala, ali i velike obljetnice.

- Prije sedam desetljeća Dubrovnik je dobio kulturnu manifestaciju koja će ga ponovno, nakon gotovo stoljeća i po', vratiti na svjetsku scenu. Ovaj put to neće biti umijeće politike, kao što je to bio slučaj u doba od Republike, već umjeteonstvo od kulture. No, neki su simboli povezali ta dva vremena i ta dva dubrovačka iskoraka. Od Himne slobodi, dizanja barjaka, koji je također redizajnirana pomorska zastava Republike, na Orlandov stup pa do reminiscencija koje izazivaju Negromant, knez i vlastela, a posebno Vojnovićev Orsat i njegov monolog. I dosta se toga promijenilo u sedam desetljeća od kada je nekolicina entuzijasta krenula u ovaj projekt. Hvala svima onima koji su svih ovih sedam desetljeća na bilo koji način sudjelovali u i oko Igara. A bilo ih je mnogo, zaista mnogo. Zato ova prigoda i jest na neki način raskrižje s kojega se osvrćemo i na kojemu odlučujemo kamo i kako dalje, kazao je Franković te dodao:

- Grad i Svijet su se puno promijenili od ljeta te 1950. godine. Danas živimo u digitalnom dobu, u dobu u kojemu dominiraju društvene mreže, ali u kojemu dominira i jurnjava. A juri se samo za što više tezora, za što više blaga. I to je ono što nije dobro. To je ono što ruši taj stari dubrovački model, a zapravo antički ideal, življenja u skladu s mjerom. Ništa previše - zapisali su stari Grci u Delfima. A Dubrovnik je tijekom stoljeća samostalnosti tu mjeru nastojao živjeti. I dok je bilo mjere bilo je i sklada, bilo je reda. Međutim, i Grad i Svijet krenuli su u jurnjavu za tezorom. Pa je na brzinu nestala mjera i svi smo zajedno rekli „dobro jutro, kaosu!“. (...) Nema izlika, nema opravdanja i nema življenja na staroj slavi i po starim, nekada uspješnim, a danas prevladanim receptima. Svevremenski Držićev Pomet govori o toj prilagodbi. Kaže Pomet: „Ma se je trijeba s brjemenom akomodavat. Trijeba je bit vjertuoz tko hoće renjat po svijetu.“ I za kraj citirat ću dio iz himne svetom Vlahu iz 1972 godine:„Niti bure niti trešnje niti mora bijes ne ruši mu stijene jer ih štiti jer ih brani svetog Vlaha glas slobode nam svete.“ Nek nam ova naša Dubrovačka lađa od ljetnih igara i dalje uspješno plovi. Ovim proglašavam 70. dubrovačke ljetne igre otvorenima! Živjeli, poručio je prvi čovjek grada.

FOTOGALERIJA: Otvorenje 70. Dubrovačkih ljetnih igara

Zastava Libertas zavijorila se na Gradskom zvoniku koji je ovaj put poslužio kao jarbol. Kraj svečanosti obilježio je piromuzički vatromet te druženje na taraci Umjetničke galerije Dubrovnik, a ceremoniju je pored brojnih domaćih i stranih uzvanika iz društvenog, političkog i kulturnog života pratila predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, saborski zastupnici, europarlamentarci, veleposlanici, članovi diplomatskog zbora, državni tajnici, gradonačelnici, zamjenici župana i brojni drugi.

Dubrovačke ljetne igre tradicionalno će se održati od 10. srpnja do 25. kolovoza, a u 47 slavljeničkih dana nadolazeće festivalske sezone, Igre će domaćoj i inozemnoj publici predstaviti više od 80 dramskih, glazbenih, baletnih, filmskih, folklornih i drugih izvedbi.

Glazbeni program Igara otvorit će se 11. srpnja velikim gala koncertom ispred crkve sv. Vlaha s početkom u 21.30 sati u izvedbi Orkestra Državne opere Donje Saske i Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić s vrsnim solistima – sopranisticom Evelin Novak, mezzosopranisticom Janjom Vuletić, tenorom Tomislavom Mužekom i bas-baritonom Krešimirom Stražancem - pod dirigentskom palicom maestra Ivana Repušića, na otvorenoj festivalskoj pozornici ispred crkve sv. Vlaha, a izvest će znamenitu Beethovenovu Devetu simfoniju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:32