SOFIJA PETROVIĆ

Ova beogradska mezzosopranistica bila je talentirana sportašica, a sada je stalna članica ansambla opere HNK

Sofija Petrović

 Facebook
Prvi je to put nakon prošlog stoljeća da se u HNK zapošljava umjetnica iz susjedne nam države

Opera HNK Zagreb ovo proljeće ostvaruje još jedno pojačanje, ovaj put u redovima mladih pjevača. Nakon što je iskusni nacionalni prvak splitskog HNK Ivica Čikeš prešao u zagrebački HNK, u Zagreb na stalni angažman dolazi i 32-godišnja srpska mezzosopranistica Sofija Petrović, doznajemo iz kazališta.

Zagrebačka publika već ju je upoznala u ulozi Maddalene, kad je jesenas kao gošća pjevala prvi put u Verdijevom "Rigolettu". Ona je prva pjevačica iz susjedne države koja je u Operi HNK dobila stalni angažman u ovom stoljeću. Ako ćemo se našaliti, možemo reći da Hrvatskom narodnom kazalištu treba još operni glas iz Crne Gore i s Kosova da bi popunio ono što se nekoć zvalo "republički ključ": pjevače iz BiH imaju, tu su makedonski bariton te slovenski tenor koji je manje-više stalni suradnik. No, šalu na stranu, opera je međunarodna grana umjetnosti, stoga pojačanje može doći s bilo koje strane svijeta, pa tako i iz susjedstva.

image

"Rigoletto" u HNK Zagreb

Dolazak Sofije Petrović atraktivan je potez zagrebačke Opere, budući da mezzosopranistica nema samo lijep glas nego i stas.

Sofija Petrović nekoć je bila članica Ateliera Lyrique Nacionalne pariške opere, pjevala je u Opéri Bastille, sudjelovala na Festivalu St. Gallen, debitirala u Srpskom narodnom pozorištu u ulozi Carmen, a imala je talijanski debi u Teatru Massimo Bellini.

Na njezinu radnom rasporedu navodi se i da će u Oper im Steinbruch u Austriji ovo ljeto pjevati Amneris u Verdijevoj "Aidi".

- Prvi sam put ovdje, nadam se ne i zadnji, atmosfera je prijateljska, a Zagreb je mnogo mirniji od Beograda, tako da mi je boravak ovdje, moram reći, na neki način i odmor - rekla je Sofija kada je bila u Zagrebu.

Zbog svojeg stasa, a i zbog gena oca koji je bio profesionalni košarkaš, Sofija Petrović bila je i vrlo talentirana sportašica. Kojeg se god sporta prihvatila, bila je jako dobra, a najdulje je igrala odbojku, kako je ispričala medijima.

Sofijin otac je košarkaš i provela je djetinjstvo s tatom na treninzima i utakmicama. Iako je imala dar za sport, njezin je izbor bio glazba. Htjela se okušati i u izvanopernom svijetu, ali su joj rekli da za te glazbene vode ima prejak glas. Školovala se na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Kad je riječ o Ivici Čikešu, on će prvi put u karijeri u HNK Zagreb pjevati Sarastra u Mozartovoj "Čarobnoj fruli", za koju se od 2018. godine traži karta više. Uz njega, debi u ulozi Papagena ostvarit će mladi makedonski bariton Davor Nekjak, koji pedantno priprema također debi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 16:59