ANĐELI U ZAGREBU

Performans na Cvjetnom iznenadio Zagrepčane: Zar su se ovo anđeli spustili?

Glumci Sven Šestak,Janko Rakoš i Enes Vejzović održali su mini performans uoči premjere predstave Kraljevsto moje u produkciji nezavisnog kazališta Ludens Teatar i Teatar EXIT svoju premjeru imat će 24.07.
 Damjan Tadic/Cropix
Hrvatska inačica ove popularne predstave nastala je u produkciji nezavisnog kazališta Ludens Teatra i Teatra EXIT

Anđeli u Zagrebu? Sve je moguće.

Neobični performans na Cvjetnom trgu iznenadio je jučer Zagrepčane. Glumci Sven Šestak, Enes Vejzović i Janko Rakoš šetali su gradom u kazališnim kostimima anđela. Ovim je simpatičnim pothvatom najavljena predstava "Kraljevstvo Moje (Za početnike)". Nastala po tekstu Davida Javerbauma (Čin Božji) ili u originalu „An Act of God“, ova je predstava praizvedena na Broadwayu 2015. godine, gdje se u ulozi Boga našao Jim Parsons, inače poznat po ulozi u popularnoj seriji „The Big Bang Theory“.

Hrvatska inačica ove popularne predstave nastala je u produkciji nezavisnog kazališta Ludens Teatra i Teatra EXIT, a svoju će premijeru imati 24. srpnja u sklopu Ljetnih noći Teatra EXIT koje se održavaju u Muzeju za umjetnost i obrt.

Predstava je originalno postavljena kao niz monologa uz kratke dijaloške prijelaze, stilski podsjećajući ponajviše na formu stand-upa, postavljajući Boga u središte kao potpuno senzibilno i nesavršeno biće. S obzirom na to da forma stand-upa počiva na aktualnosti humornih točki i adaptiranju lokaliteta izvedbe, autorski je tim odabrao ovaj tekst kao polazište, jer pruža takvu mogućnost modifikacije i prilagodbe.

image
Damjan Tadic/Cropix

Ova predstava, koja traje 90 minuta, neće početnički odgovarati na pitanje kokoši i jajeta (zapravo hoće u prvih pet minuta) niti će prokazati postoji li život nakon smrti. Predstava će na komičan način dati odgovore na neka najdublja pitanja koja su mučila čovječanstvo od stvaranja, ova božanska intervencija daje prvu i posljednju riječ o svemu što je čovječanstvo učinilo na planeti.

U ovoj komediji, Bog se umorio od opće poznatih 10 Božjih zapovijedi i odlučio ih je ponovno napisati da bi bile kompatibilnije današnjim danima, silazi na zemlju i postavlja nove zapovjedi za 21. stoljeće. Glavne uloge u „hrvatskoj verziji“ predstave imaju glumci Sven Šestak, Enes Vejzović i Janko Rakoš, koji su utjelovili uloge Boga, anđela Gabrijela i anđela Mihaela, dok je redatelj Ivan-Goran Vitez.

image
Damjan Tadic/Cropix

“Kraljevstvo Moje (Za početnike)” podsjetit će vas na sve ono što smo kroz odgoj naučili, a nismo preispitali, nasmijavajući vas jednostavnom kombinacijom logike i religije. Ako propustite premijeru 24. srpnja, predstavu još uvijek stignete pogledati 26. i 27. kolovoza 2020. godine.

Ovogodišnje XI. Ljetne noći Teatra EXIT u Muzeju za umjetnost i obrt održavaju se u dva bloka: od 5. srpnja do 2. kolovoza i od 25. kolovoza do 6. rujna 2020. godine. U sklopu ovogodišnjih Ljetnih noći odigrat će sveukupno 45 predstava i 23 različita naslova. S obzirom na novonastale okolnosti dio prvobitno planiranog programa u zatvorenim prostorima Muzeja za umjetnost i obrt preseljen je par stotina metara dalje u Studio EXIT u Gundulićevoj 37/1, tako da će u dvorištu Muzeja za umjetnost i obrt biti odigrano 28 predstava, u Studiju EXIT 12, u Teatru EXIT 4 te jedna predstava na novoj sceni Akademije dramske umjetnosti F22 jedna predstava.

image
Damjan Tadic/Cropix

Ulaznice za predstavu "Kraljevstvo moje (Za početnike)" kao i ulaznice za sve ostale predstave na Ljetnim noćima dostupne su online putem platforme ulaznica.hr i na blagajni u Muzeju za umjetnost i obrt.

image
Damjan Tadic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:46