NOVA PREDSJEDNICA HDDU

Perica Martinović: ‘Kolege koji su napustili udrugu pozivam da se vrate’

Perica Martinović - predsjednica Hrvatskog društva dramskih umjetnika
 Tomislav Krišto / EPH
Nismo politička organizacija koja staje na neku stranu, ima nas više od 1000 svih boja i borimo se za svoja autorska prava

Glumica Dramskog kazališta Gavella Perica Martinović, nakon ostavke Slavka Jurage, nova je predsjednica Hrvatskog društva dramskih umjetnika, izabrana na godinu i pol dana.

Bivši je predsjednik glumačkog udruženja, podsjetimo, dao ostavku usred mandata zbog djelomičnog raskola među ; pedesetak je članova napustilo društvo revoltirano time što Juraga u ime HDDU-a nije želio zauzeti stav prema ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću. Perica Martinović, osvrćući se na prethodne događaje, kaže kako je bila emotivno pogođena nesuglasicama među kolegama.

- Netko je naprosto pogrešno shvatio Statutom propisanu ulogu udruženja. HDDU nije politička organizacija koja staje na neku političku stranu. Imamo legitimnu vlast i legitimno izabranog ministra kulture. Ukoliko netko od kolega želi ostvariti svoje političke ciljeve, neka se stranački angažira jer nas je u udruženju preko 1000 i ima nas crvenih, ljubičastih, žutih, narančastih i plavih. Pozivam sve drage kolege koji su u naelektriziranoj atmosferi napustili društvo da se u vrate - kaže o osipanju članstva nastalom u jeku peticije Kulturnjaci 2016.

Perica Martinović sudjelovala je u radu Odbora za kulturu HDZ-a koji je donio i program za kulturu stranke. Nedavno je s mjesta predsjednice tog odbora otišla Anja Šovagović Despot.

- Nikada u životu nisam bila član stranke niti Partije. Kao nestranačka osoba prihvatila sam rado poziv kolegice koja je radila pro bono, da joj pružim pomoć u određenim segmentima rada - objašnjava angažman.

Jedan od glavnih ciljeva kratkoga mandata Perice Martinović jest i borba za realizaciju autorskih prava glumaca. U Hrvatskoj se za reprize filmova i serija glumcima ne plaćaju naknade, pa tako Goran Navojec dobiva tantijeme jer pjeva uvodnu špicu serije “Odmori se, zaslužio si”, a ne dobiva ni za glumački angažman kad se naslov reprizira.

- Hrvatska glazbena unija doista je imala sreću da je Ivo Josipović i pravnik po struci, pa se pozabavio tom regulacijom. Na naknadama za reprize najviše mislim raditi budući da je svugdje u EU regulirano to plaćenja, a naknade otprilike iznose pet posto od osnovnog honorara - iznosi jedan od ciljeva mandata.

U zemlji je pet glumačkih akademija, 50-ak novih glumaca svake godine izađe na tržište, a toliko novih radnih mjesta u teatrima nema. Perica Martinović na ovo pitanje gleda nešto fleksibilnije budući da je kao slobodnjak živjela do 2006. godine kada se zaposlila u Gavelli.

- Tridesetak godina provela sam “on the road”, nerijetko dižući se u pet ujutro, a liježući u ponoć, bez da sam ručak stigla pojesti. HDDU I ZUH pritom su mi bili uporište da ostvarim pravo na osnovnu socijalnu zaštitu. Iz tog mi je razloga naše udruženje svetinja, dok nekome tko je odmah uletio u centralno možda i nije.

Divno je da se ljudi u vremenu neoliberalnog kapitalizma žele baviti pitanjima duše, našim, ne pozivom, već poslanjem. Hiperprodukcija glumaca jest na djelu, ali može li se, s druge strane, na primjer, ekonomista zaposliti onoliko koliko ih završi fakultet? - ističe predsjednica HDDU-a koja je odlučila predsjedničku sobu u Amruševoj prepustiti nezavisnim grupama kojima treba prostor za probe.

---

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:47