Pet predstava za jesen

Piše Snježana Pavić: Na predstave najvažnijih domaćih redatelja morat ćemo u inozemstvo. Frljić postavlja predstavu u Berlinu

Oliver Frljić

 Goran Mehkek/Cropix
Dora Ruždjak Podolski radi u ZKM-u predstavu po knjizi ‘Moj muž‘ Rumene Bužarovske, široko obljubljene zbirke priča sa životnim ženskim karakterima

Po odabiru Snježane Pavić donosimo vam odabir predstava kojima se radujemo ove jeseni

1. Poslije tišine, KUC Travno, Festival svjetskog kazališta, Zagreb

Christiane Jatahy dolazi drugi put u Zagreb s čarolijom svog teatra, nakon verzije Čehovljeve Tri sestre koja nas je prije pet godina osvojila uzbudljivom kombinacijom klasike i inovacije. "Poslije tišine" Intrigantne brazilske redateljice (7. i 8. rujna, KUC Travno) otvara ovogodišnji Festival svjetskog kazališta. Po slavljenom prvijencu pisca Itamara Vieira Júniora Torto Arado (2019), redateljica Jatahy je u planinama brazilske države Bahia radila s autohtonim stanovništvom na priči o ropstvu.

image

Christiane Jatahy

Christophe Simon/Afp/Profimedia/Christophe Simon/Afp/Profimedia

2. Što na podu spavaš, GDK Gavella, Zagreb

GDK Gavella otvara sezonu premijerom "Što na podu spavaš", po drugom romanu Darka Cvijetića (dobitnika nagrade Fric za prvi roman Schindlerov lift), u režiji beogradskog disidentskog redatelja Kokana Mladenovića. Prvo glumac a onda i režiser u kazalištu u Prijedoru, Cvijetić kao pjesnik i teatarski radnik godinama progovara o užasima rata i progonima nesrba u Prijedoru. Predstava je koprodukcija s kazalištima u Novom Sadu i Sarajevu, radujem se dolasku Maje Izetbegović i suigri sjajnih glumaca.

3. Moj muž, ZKM, Zagreb

Dora Ruždjak Podolski radi u ZKM-u predstavu po knjizi Moj muž makedonske spisateljice Rumene Bužarovske. Široko obljubljena zbirka priča sa životnim ženskim karakterima u kojima se lako prepoznajemo: kao da naše obiteljske mrakove nitko nije tako dobro snimio kao 41-godišnja spisateljica, s puno suosjećanja i humora. Prva ZKM-ova premijera je Svjetlo pada 7. listopada u režiji Janusza Kice, po tekstu britanskog dramatičara Simona Stephensa, slijedi Višnjik Antona Čehova u režiji Ivana Popovskog.

image

Dora Ruždkak Podolski

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

4. Jerma, HNK Ivana pl. Zajca, Rijeka

Rajna Racz postavlja Jermu, dramu Federica Garcíe Lorce u HNK Zajc u Rijeci, s Juditom Franković i Deanom Krivačić u glavnim ulogama. To je "tragična poema" o ženi u ruralnoj Španjolskoj, koja je udata već dvije godine i očajnički želi postati majka. Prva predstava u velikom kazalištu mlade redateljice koja me oduševila Nepoznatom iz Seine u Teatru &td, tom inkubatoru naše kazališne budućnosti. Anastasija Jankovska potom u Rijeci postavlja Rastanke Mani Gotovac s Tanjom Smoje u glavnoj ulozi.

5. Predstave u inozemstvu

Na predstave najvažnijih domaćih redatelja morat ćemo u inozemstvo. U Berlinu je 9. listopada premijera Brechtove Majke hrabrosti, u režiji Olivera Frljića, koji je od jeseni ko-intendant Kazališta Maksima Gorkog. Anica Tomić u Schauspilehausu Graz režira ranu dramu Ödöna von Horvátha Zur schönen Aussicht. Ivica Buljan u Beogradskom dramskom pozorištu radi Idiota po Dostojevskom, u velikoj produkciji sa scenografijom Aleksandra Denića i 21-godišnjom zvijezdom Južnog vetra Lukom Grbićem u glavnoj ulozi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:51