Atraktivan program

Počinje 19. Queer Zagreb Sezona i obnavlja se dramska tour-predstava "Usmeni spomenik"

O stand-up-u Adrienne Truscott pisali su mnogi svjetski mediji poput New York Timesa, Guardiana, The Timesa i drugih
 Sara Brown
Sezonu otvara Adrienne Truscott u Zagrebačkom plesnom centru 26. svibnja s predstavom čija je tema silovanje

Devetnaesta po redu Queer Zagreb Sezona ove će se godine održati od 26. do 29. svibnja u Zagrebačkom plesnom centru, Pogonu Jedinstvo i na zagrebačkim ulicama. U četiri festivalska dana bit će predstavljeno niz predstava, radionica, predavanja, dva nova naslova iz Dominova izdavaštva, te će se organizirati etno queer izlet u Ličko Petrovo Selo.

Sezonu otvara Adrienne Truscott u Zagrebačkom plesnom centru u srijedu, 26. svibnja u 19 sati s predstavom Asking for it: A one-lady rape about comedy starring her pussy and little else! Riječ je nagrađivanoj, smionoj i iznimno važnoj predstavi u stand-up formi o kojoj se raspisuju mnogi svjetski mediji poput New York Timesa, Guardiana, The Timesa i drugih. Nakon izvedbe, koja se hvata u koštac s temom silovanja i fenomenom kulture-silovanja (rape-culture), Truscott će održati trodnevnu radionicu, od 27. do 29. svibnja, u Zagrebačkom plesnom centru namijenjenu stručnjacima i stručnjakinjama iz polja izvedbenih umjetnosti.

Obnovom dramske tour-predstave Usmeni spomenik, nagrađivanih autorica, Anice Tomić i Jelene Kovačić, publika će tijekom tri večeri Sezone imati priliku sudjelovati u večernjoj šetnji zagrebačkim ulicama posvećenoj svim ispričanim i neispričanim pričama LGBTQI+ zajednice.

Drugog dana Sezone, u prostoru ZPCa svoje autorske plesne projekte predstavljaju plesač i koreograf Marin Lemić, te koreografkinja i plesna umjetnica Ana Jelušić. Lemićev Bi-Polar B(e)ar/e prenosi iskustva različitih identiteta, dok Jelušićin Oh predstavlja koreografsko istraživanje kiborške logike razmišljanja o pokretu i pitanju što dijelovi jedni s drugima mogu stvoriti kad odbijaju ovisiti o cjelini.

U velikoj dvorani Pogona Jedinstvo Queer Zagreb će ugostiti beogradski Bitef teatar, 28. svibnja s početkom u 19 h, s dramskom predstavom redatelja Bojana Đorđeva, Seks-umetnost-komunizam, koja bavi se revolucijama – umjetničkom avangardom, komunističkom i seksualnom revolucijom.

Kao dio popratnog programa u sklopu Sezone, predstaviti će se dva nova naslova iz Dominove naklade, Loše djevojke Camille Sose Villade, argentinske trans-spisateljice, i četvrti i posljednji dio Povijesti seksualnosti – Priznanja puti, nezaobilaznog francuskog teoretičara Michela Foucaulta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 00:43