DJEČJI KLASIK

Pogledajte ‘Blizanke‘, najgledaniju predstavu Besplatnog kazališnog festivala

Predstava 'Blizanke'
 Hrvoje Margaretić/kmd
Na Drugom besplatnom kazališnom festivalu Jutarnji.hr u dva tjedna prikazani su izabran klasici hrvatske i svjetske literature

Drugi online besplatni kazališni festival Jutarnji.hr na kojem je prikazano 10 predstava hrvatskih kazališta od Dubrovnika, preko Šibenika i Zagreba, do Varaždina, završio je nakon dva tjedna s 27 tisuća gledatelja.

Pobjednika festivala odlučila je - najmlađa publika.

Najgledanija predstava bile su Kastnerove “Blizanke” Kazališta Marina Držića Iz Dubrovnika; njemački klasik za djecu u režiji Lee Anastazije Fleger imao je 4647 gledatelja.

Drugi je po broju posjetitelja “Sherlock Holmes” Zagrebačkog kazališta mladih u režiji Krešimira Dolenčića s 3814 pregleda, prvo kazališno uprizorenje slavnog detektiva u Hrvatskoj.

Na trećem su mjestu ponovno Dubrovčani, odnosno pobjednik Zlatnog Studija iz 2020., “Hamlet” Dubrovačkih ljetnih igara, u režiji Paola Magellija s 3425 pregleda.

Na četvrtom je mjestu Krležina “Leda” HNK iz Šibenika s 2918 pregleda, a na petom Kafkin “Proces” Dramskog kazališta Gavella iz Zagreba s 2762 gledatelja.

Važno je reći da u navedene brojke online posjetitelja nisu ubrojeni gledatelji na portalu Jutarnji.hr koji su vrlo kratko gledali naslov.

Ove godine na Drugom besplatnom kazališnom festivalu Jutarnji.hr u dva tjedna prikazivali smo izabrane hrvatske i svjetske klasike literature. Na festivalu je bio Krležin ciklus o Glembajevima, najpoznatija Shakespeareova tragedija “Hamlet”, te ona najkrvavija “Tit Andronik”, zatim neki od najvažnijih pisaca za djecu i odrasle 20. stoljeća poput Ericha Kastnera i Franza Kafke, najčuveniji bajkopisac H.C. Andersen i “Carevo novo ruho” u režiji Vinka Brešana i izvedbi Zagrebačkog kazališta lutaka, kao i mladi hrvatski dramatičar Luka Vlašić koji se u svojoj drami “Ništa novo” u izvedbi HNK Varaždin poigrava s različitim protagonistima klasične literature. Konačno i klasik popularne literature, slavni visokofunkcionalni sociopat Sir Arthura Conana Doylea.

Predstave su bile dostupne na portalu Jutarnji.hr tijekom jedne večeri te u sitnim jutarnjim satima, koje smo ostavili ciljajući na okorjele kazališne zaljubljenike koji nisu stigli do ponoći pogledati naslov. Budući da je riječ o jednokratnom prikazivanju, predstave su ostvarile iznimnu gledanost.

Pobjednička predstava, prema njemačkom klasiku Erichu Kastneru i u režiji Lee Anastazije Fleger, imala je gledatelja na večernjem I noćnom prikazivanju kao da je šest puta igrala pred punim gledalištem Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Čak I najmanje gledani naslovi privukli su gledatelja kao da su igrali dva put u državnom teatru .

Krležina trilogija, “Leda”, “Gospoda Glembajevi” i “U agoniji” u izvedbi HNK Šibenik, Eurokaza I HNK Varaždin, imala je sa sve tri predstave 7200 posjetitelja.

Online kazalište nikada neće moći nadomjestiti pravo kazalište, niti mu je to cilj. Cilj mu je popularizirati odlazak publike u ugodan ambijent kazališnog gledališta.

Vjerujemo da će uspješna online gledanost biti određeno ohrabrenje hrvatskim kazalištima koji tijekom pandemije posluju u iznimno nezahvalnim uvjetima, igrajući, zbog sigurnosnih mjera, za vrlo mali broj gledatelja po izvedbi.

Na Drugom besplatnom kazališnom festivalu sudjelovali su Kazalište Marina Držića, Dubrovačke ljetne igre, HNK Šibenik, HNK Varaždin, Zagrebačko kazalište mladih, Zagrebačko kazalište lutaka, Dramsko kazalište Gavella I Eurokaz. Sve predstave imale su snimke s više kamera. Neke od njih pri kraju su svog igranja na redovnim repertoarima, a za neke publika još čeka kartu.

Vjerujemo da će nakon prikazivanja pobjednika Zlatnog Studija, “Hamleta” s Lovrijenca, koji je samo jednu sezonu igrao u Dubrovniku, mnogi Dubrovčani jedva čekaju vidjeti ga uživo, o čemu svjedoče i brojni pozivi koje je tijekom prikazivanja primio Hamlet, glavni glumac predstave Frano Mašković.

Pobjednička predstava “Blizanke” koja trenutno nije na redovnom repertoaru dubrovačkog kazališta biti će prikazana ponovno u subotu 27. ožujka u 17 sati na stranicama Kazališta Marina Držića, gdje će ostati dostupna do 28. ožujka u podne. Prvoplasirani i drugoplasirani teatar dobit će nagrade Drugog besplatnog kazališta, pretplatu na cjelokupno online izdanje Jutarnjeg lista.

Pobjedničku predstavu “Blizanke” gledajte 27. ožujka od 17 sati na https://kmd.hr/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:03