‘Čarobna frula‘

Pogledajte kako pjeva Ozren Bilušić: ‘Zbog uloge Papagena završio sam u školskom udžbeniku, a uskoro ću igrati ubojicu Johna Lennona‘

ozren bilusic, HNK promo

As HNK Zagreb ima ulogu u Mozartovoj operi, blockbusteru koji je igrao 26 puta pred punim gledalištem

Mozartova "Čarobna frula" posljednjih je godina najveći blockbuster zagrebačkog HNK nakon "Orašara" Petra Iljiča Čajkovskog. "Čarobna frula od premijere 2018. godine, na dan Svete Cecilije, igrala je 26 puta pred punim gledalištem, odnosno vidjelo ju je gotovo 20 tisuća ljudi. Vidjelo bi je i mnogo više da njezino igranje nije obustavljeno u godinama nošenja maski u kazalištu. U čemu je ključ njezina uspjeha, u videointervjuu za Jutarnji list govori bas bariton Ozren Bilušić, prvak Opere zagrebačkog HNK Zagreb i Papageno u operi koju je W. A. Mozart skladao pred smrt, a čiji libreto govori o borbi dobra zla u imaginarnim, dalekim i fantastičnim predjelima.

Snimatelj: Darko Tomaš; montaža: Tonći Laura

- Tajna "Čarobne frule" je u tome što je riječ o naslovu koji svi znaju, udžbeničkom, predstavi za uzrast od sedam do 77, što se kaže. Dok arija Kraljice noći (premijerno ju je pjevala Ivana Lazar, a sada je u predstavi pjevaju Lidija Horvat-Dunjko i Viktorija Đurđek) danas mnogima svira na mobitelima, mogu reći da sam i ja u životu uspio zahvaljući "Čarobnoj fruli; zbog uloge Papagena završio sam u školskim udžbenicima – kaže Ozren Bilušić koji igra u operi koja se od subote izvodi u HNK. Dirigent je Srba Dinić, a izmjenjuje se više podjela do 11. ožujka.

"Čarobna frula" govori o sukobu dobra i zla, a ptičar Papageno, kojeg tumači popularni pjevač, na svijetloj je strani priče.

- Volio bih da ljudi danas imaju više Papagenovih karakteristika, kao što su iskrenost i jednostavnost. Da ne prelaze neke granice, misleći da će tako postići veći uspjeh. U današnje vrijeme treba se čovjek zapitati jesmo li zbog tempa života došli do određenih granica, razlikujemo li dobro i zlo? - govori Bilušić.

Snimatelj: Darko Tomaš; montaža: Tonći Laura

Iduća uloga koju premijerno igra je u Josipovićevu "Johnu Lennonu". Riječ je o praizvedbi.

- Bit ću Mark Chapman, ubojica - najavljuje premijeru u sklopu MBZ-a Zagreb pjevač. Više o "Čarobnoj fruli", automobilima marke Alfa i životnom putu uglednog pjevača pogledajte u videointervjuu, a u drugoj snimci možete poslušati kako je pjevao na generalnoj probi u HNK.

"Čarobna frula" premijerno je postavljena 2018. godine u režiji Krešimira Dolenčića i pod ravnanjem Nikše Bareze. Ulogu Tamina u prvim izvedbama pjevao je Tomislav Mužek, Paminu Valentina Fijačko Kobić i Marija Kuhar Šoša, Kraljicu noći Ivana Lazar i Lidija Horvat Dunjko, a Papagena su utjelovili Ozren Bilušić i Ljubomir Puškarić.

U Čarobnoj fruli 2023. Tamina utjelovljuje Tomislav Mužek, Filip Filipović i Mateo Ivan Rašić, a Ivana Lazar, Darija Auguštan i Josipa Lončar ove su sezone u ulogama Pamine. Papageno je Ozren Bilušić i Miljenko Turk, Sarastro Siniša Štork i Marko Špehar, Govornik Marin Čargo i Toni Nežić, a Svećenik Nikša Radovanović i Siniša Galović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:17