PLESNA REKONSTRUKCIJA

'POLET MLADOSTI' Oživljavanje socijalističkog omladinskog 'sleta' u bivšoj tvornici Jedinstvo

 Damir Žižić
U plesnom performasu sudjeluju i tri djevojke u dobi od 13 do 17 godina koje nikada do ovoga projekta nisu niti čule za riječ "slet"

Novi projekt Boruta Šeparovića iz Montažstroja, 'Polet mladosti' , vraća nas u potisnuto vrijeme socijalizma kroz istraživanje plesa kao dijela masovne kulture unutar sletskih manifestacija. Vrijeme u kojem su masovne koreografije u izvedbi tisuća mladih iskazivale zajedništvo i vjeru u budućnost davno je iza nas, osim eventualno u zemljama poput Sjeverne Koreje, a ovaj projekt ujedinio je nekoliko generacija u pokušaju rekonstrukcije sletskog pokreta.

Tako je među izvođačicama balerina koja je sama sudjelovala u sletovima, zatim dvije plesačice čije su prve godine rođenja bile i posljednje godine socijalizma, te tri djevojke u dobi od 13 do 17 godina koje nikada do ovoga projekta nisu niti čule za riječ "slet".

Damir Žižić

Tri izvođačice do ovog projekta nikada nisu čule za riječ "slet"

Projekt 'Polet mladosti' nastao je u produkciji Umjetničke organizacije Protunapad u koprodukciji s umjetničkim kolektivom Montažstroj. Rezultat projekta 'Polet mladosti' je plesni performans u koreografiji Nataše Mihoci i dramaturgiji Boruta Šeparovića. Javne izvedbe performansa dogodit će se 29., 30. i 31. siječnja 2014. godine s početkom u 20 sati u prostorima partnera projekta, Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade – Pogon Jedinstvo. Samo mjesto izvedbe simbolički dodatno impregnira projekt jer je propala tvornica 'Jedinstvo', nekadašnja perjanica izvozne industrije i ponos socijalističkog inženjerskog genija, izgrađena u sklopu omladinskih radnih akcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:43