FROZEN: ZALEĐENO KRALJEVSTVO

POPULARNA DJEČJA PREDSTAVA ILI PREVARA? Disneyjevi distibuteri u Hrvatskoj ne znaju da postoji, a suradnica im je glumica koja za njih nikad nije čula

 HNK Šibenik / Promo

Nakon što su se prije nešto više od dva mjeseca roditelji požalili na dječju predstavu ‘Maša i medvjed’, o čemu je Vitomira Lončar na svom blogu pisala još u veljači, čini se da su isti ‘umjetnici’ osmislili još jedan spektakl, ‘Frozen’ ili u Hrvatskoj popularnije ‘Snježno kraljevstvo’.

Kako piše Teatar.hr, predstava ‘Frozen: Zaleđeno kraljevstvo’ reklamira se kao ‘spektakl za djecu i odrasle’, a ulaznice se kreću od 40 do 50 kuna.

U službenoj najavi predstave stoji: ‘Redatelj Ljubomir Stanković napravio je predstavu i adaptirao je na hrvatski jezik. Glumci gledatelje odvode u avanturu Snježnim kraljevstvom uz neustrašivu Annu koja uz pomoć Kristoffera i smotanog snjegovića Olafa odolijeva opasnostima dok traga za sestrom Elsom čije su magične moći obavile kraljevstvo u vječnu zimu. Mistična bića, prevrati i prijateljstva očekuju gledatelje u predstavi koja ima primjese mjuzikla, a zanimljiva je ne samo djeci, već i odraslima.’

Međutim, obzirom da se na Broadwayu priprema mjuzikl ‘Frozen’ u režiji nagrađenog Mihaela Grandagea, neobično je da će se predstava u Hrvatskoj odigrati prije američke premijere.

Iza predstave stoji tvrtka Portal komunikacije, a u siječnju bi trebala biti izvedena i u HNK Šibenik, HNK Zadar i HKD na Sušaku za što na službenoj stranici nismo pronašli najavu, no karte se prodaju preko portala Moje karte. U ovih je mjesec dana izvedena na više lokacija u Hrvatskoj i reklamira se kao 'popularna dječja predstava'.

Predstava u najavi koristi plakat gotovo identičan Disneyjevom, no kako piše Teatar.hr tvrtka 2i Film, Disneyjev distributer za Hrvatsku, nije znala ni da predstava postoji pa se može očekivati da će se potegnuti pitanje licenci.

Osim toga u najavi stoji da je stručna suradnica na fonetici bila Dora Lipovčan, višestruko nagrađivana glumica zagrebačkog HNK, koja kad je čula za to, na Facebooku je odmah demantirala svoju povezanost s predstavom, a spomenula je i mogućnost tužbe.

Osim redatelja Ljubomira Stankovića i suradnice za fonetiku koja to nije, u podjeli predstave nije naveden nijedan glumac, suradnik, scenograf...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:38