‘Slučaj Brčko‘

Pravno gledano, u redu je što je Raponja ostao uz Lečića u žiriju. Nas ipak zanima zašto

Split, 020514.
Kazaliste mladih.
Redatelj Robert Raponja pozira na sceni za predstavu Vazno je zvati se Ernesto u Kazalistu mladih u Splitu.

 Tom Dubravec/cropix
38. Susreti pozorišta/kazališta daju predstave iz regije, a svi su sudionici sedam predstava odbili natjecati se za nagrade

Pisali smo prošli tjedan o skandalu na uglednom kazališnom festivalu u Brčkom, 38. Susretima pozorišta/kazališta, koje daje predstave iz regije, a čiji su svi sudionici, autori i glumci sedam predstava iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, odbili da se natječu za nagrade jer je na čelu žirija Branislav Lečić, srpski glumac i političar kojega je srpska glumica Danijela Štajnfeld ranije ove godine optužila za silovanje. Autori predstava i glumci nisu znali da će žirijem predsjedati Lečić, a kad su za to doznali, redom su se ogradili od toga da im on sudi. Predstave su odigrali, kako isto redom tvrde, iz poštovanja prema publici.

Lečić nije htio odustati, premda je eto cijeli kazališni svijet u regiji čuo snimku razgovora između njega i žrtve, koju uvjerava da treba biti ponosna što je upravo nju izabrao da je siluje.

Uprava festivala stala je iza Lečića, a sad će oglasiti i koga je žiri sve ovjenčao. A da se nagrade silom dijele ne bi bilo moguće da se i žiri raspao. Iz njega je istupio Almir Imširević, bosanskohercegovački pisac, no uz Lečića je pristao Robert Raponja, hrvatski kazališni redatelj. On i Lečić žirirali su dakle silom masu umjetnika, a uprava festivala pohvalila se da eto ima kvorum u žiriju i da eto nagrade se moraju podijeliti.

Lečića je režim Vučićev, uz kojega je obnoć pristao, oslobodio optužbi i, pravno gledano, Raponja je isto pravno u pravu.

Zanima nas njegovo, ne pravno obrazloženje zašto je pristao uz Lečića. Zasad se nije oglasio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:19