HOMESICK

Predstava inspirirana potresnim fotografijama Denisa Butorca s kolinja u Slavoniji

predstava Homesick

 Divan Teatar
Premijera je zakazana za danas, a glume Ksenija Marinković, Frano Mašković i Rok Juričić

Kazališna predstava 'Homesick' jest autorski projekt redatelja Christiana Jean-Michel Jalžečića i dramatičarke te dramaturginje Dorotee Šušak u produkciji UO Divan Teatar.

'Homesick' predstavlja dramski tekst Dorotee Šušak, nastao prema motivima istoimenog ciklusa fotografija mladog umjetnika Denisa Butorca, a koji se kroz ovaj autorski ciklus suočava s intimnim prostorom traume vlastitog odrastanja u Slavoniji te kroz koji fotograf proživljava tegobnost izloženosti društvenoj tradiciji, običaju i etnološkom ritualu kolinja, odnosno svinjokolje. Osim što je riječ o autorskom projektu, 'Homesick' predstavlja i diplomski rad kazališnog redatelja Christiana Jean-Michel Jalžečića.

Serija 'Homesick' je ispripovijedala priču o mladom umjetniku koji se, odrastajući u Slavoniji, nije mogao nositi s kolinjem i prizorima koje ono nosi sa sobom iako se to od njega, kao najstarijeg djeteta u obitelji s četvero muške djece očekivalo.

Podsjetimo, prikazao je u seriji “Homesick” aranžirane snimke ubijenih, obješenih životinja, iznutrica po kojima lete muhe, kostura glava, krvavih krpa, očerupanih kokoši i sl.

image

Denis Butorac

Divan Teatar
image

predstava Homesick

Divan Teatar
image

Ksenija Marinković

Divan Teatar
image

Rok Juričić

Divan Teatar
image

Frano Mašković

Divan Teatar

Troje vrhunskih glumaca - Ksenija Marinković, Frano Mašković i Rok Juričić - antropomorfiziraju angažiranu emocionalnost traume, upisujući u istu i vlastita iskustva, svjedočanstva i podvojenost izvođačkog te osobnog identiteta. Poetska esencija predstave 'Homesick', angažirano propitkuje hijerarhiju socijalnog nasilja koje se kontinuirano vrši spram pojedinaca, kao i ritualno iskorištavanje obiteljskih odnosa u korist ispunjavanja nametnutih društvenih očekivanja.

Premijera će biti održana 20.12.2021. u 20:00 sati u SKD - Srpsko kulturno društvo Prosvjeta u Preradovićevoj 18/1 u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:09