JANICA PLEŠE

Predstava o pjesmama iz hrvatske baštine spaja ples i novu pjesmu Dunje Knebl

 Vanesa Imrović
Naša poznata pjevačica narodne glazbe na premijeri će uživo otpjevati i odsvirati novu pjesmu "Samec prez para"

U režiji Vanese Imrović predstava ‘JANICA PLEŠE Pjesme iz hrvatske baštine ‘ bit će premijerno izvedena u zagrebačkom kazalištu Histrion u nedjelju, 30. travnja.

Uzimajući motive i likove iz tradicionalnih međimurskih pjesama, plesna predstava ‘Janica pleše spoj je prepoznatljivog tradicionalnog melosa i sentimenta tog kraja te ljubavne priče Janice i Jakova Varge. Kontekst Međimurja dan je, osim kroz pjesme, kroz scenografiju i kostimografiju koja koristi elemente baštine toga kraja.

image
Vanesa Imrović

Sama priča tematizira dvoje zaljubljenih, Janicu i Jakova, između čije se ljubavi ispriječi Jakovljeva sestra Dorica, umorna od teškog života i brige za obitelj, pokušavajući ih razdvojiti raznim spletkama kako bi Jakov našao neku bolju.

Sukob iskrene ljubavi Jakova i Janice s jedne strane i one koja, iako neiskrena, potencijalno rješava egzistencijalne brige s druge, univerzalna je tema čiji korijeni sežu duboko u tradiciju, posebno u ruralnim krajevima gdje je odabir često stvar nužde. U ovoj predstavi pratimo jednu takvu priču, ispričanu kroz ples i kontekst Međimurskog kraja.

Dramaturginja je Ivona Marciuš, a Vanesa Imrović, osim što je režirala predstavu, je i njena scenografkinja, kostimografkinja (s Oliverom Popov) te jedna od glumaca. Osim nje, na sceni su i Lara Frgačić, Mirel Huskić te Dunja Knebl, koja će tijekom premijere uživo otpjevati i odsvirati novu pjesmu "Samec prez para".

image
Vanesa Imrović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 23:50