Ostermeier u HNK Zagreb

‘Predstava postavlja pitanje što se dogodilo s kulturom 80-ih, s vjerovanjem u anarhiju, u to da se promijeni svijet‘

Stephanie Eidt, Thomas Ostermeier, Dubravka Vrgoc, Ivica Buljan i Mano Thiravong.
 

 Darko Tomas/Cropix
‘Vernon Suboteks 1‘, koprodukcija berlinskog kazališta, gostuje ove subote. Predstavio ju je sam redatelj na tiskovnoj konferenciji

Predstava "Vernon Suboteks 1" prema romanu francuske spisateljice Virginie Despentes i u režiji poznatog njemačkog kazališnog redatelja Thomasa Ostermeiera gostuje ove subote u zagrebačkom HNK. Ovu koprodukciju berlinskoga kazališta Schaubühne i hrvatskog nacionalnog teatra predstavio je u petak sam redatelj na konferenciji za medije u Zagrebu.

"Puno važnih pitanja dodirujemo u ovoj predstavi, kao na primjer šta sve danas prolazimo kao društvo ali i što smo sve izgubili u zadnjih trideset godina", rekao je Ostemeier istaknuvši da ga je za rad na ovoj predstavi motivirao sam roman u kojem se govori o svim aspektima suvremenog pariškog i francuskog društva. "Kao redatelj odmah sam se mogao povezati s tom idejom. U romanu Virginie Despentes suočavamo se s cijelom jednom panoramom identiteta i likova što daje jednu poprilično uznemirujuću sliku Pariza, ali i društva bilo kojeg drugog grada u Europi ili svijetu. Zatim svi ti problemi s kojima se suočavaju likovi - od sraza između bogatih i siromašnih, nemogućnosti da se priuštiš stan nadalje".

image

Thomas Ostermeier

Darko Tomas/Cropix

Predstava prema prvoj knjizi romana Virginie Despentes o Vernonu Suboteksu traje inače četiri sata i u njoj, kako je rekao redatelj, vrlo važnu ulogu ima glazba, koju izvodi "jedan vrlo moćan bend na samoj pozornici". "Bit će puno referenci na glazbu kojom je bio zaluđen protagonist Vernon Suboteks. Zapravo predstava nudi i svojevrsno putovanje kroz vrijeme putem glazbe. Također, postavlja i pitanje što se dogodilo s kulturom osamdesetih, s vjerovanjem u anarhiju, u to da se promijeni svijet, da se živi neovisnim životom".

Intendantica zagrebačkog HNK Dubravka Vrgoč naglasila je pak kako ovo "nije samo jedno od običnih gostovanja i običnih koprodukcija s obzirom "na prijateljstvo koje nas veže teatrom Schaubühne u Berlinu pa i prijateljstvo koje nas veže i s jednim od najvećih europskih redatelja". Prijateljstvo je to, kako je naglasila, koje seže još od prije dvadeset godina kada je zajedno s Ivicom Buljanom 2003. osnovala Festival svjetskog kazališta.

"U prvoj sezoni, prva predstava upravo u ovom kazalištu bila je Ibsenova 'Nora' koju je režirao Thomas Ostermeier. Od tada je prošlo puno godina, prošlo je i puno predstava Schaubühne i puno predstava Thomasa Ostermeier od 'Hamleta' i 'Othella' do 'Smrti u Veneciji' i 'Neprijatelja naroda'. Zagrebačka publika i festivalska publika pratila je sve ono što se događa u Schaubühne, pratila je redateljski opus Thomasa Ostermeiera. I evo na kraju našeg mandata uspjeli smo napraviti jednu veliku koprodukciju koja dolazi u Zagreb direktno iz Njemačke. Dosad je igrala samo u Njemačkoj, a nakon Zagreba bit će izvedena deset puta u Parizu".

Njemački redatelj iskoristio je priliku da na konferenciji za medije iskaže i svoju veliku podršku Dubravki Vrgoč i ravnatelju Drame Ivici Buljanu čija je ovo zadnja sezona u zagrebačkom HNK-u.

"S Hrvatskim narodnim kazalištem imao sam vrlo lijepu suradnju, jako važnu i vrlo dobro iskustvo izvođenja predstava i mislim da je prava šteta da se Dubravkino vrijeme u ovom teatru primiče kraju zbog svega što ona radi u svom programu, za što se zauzima, njezinih uspjeha kao i promoviranja suvremenih hrvatskih dramskih pisaca. Za nas je vrlo važan ovaj čin solidarnosti da budemo uz ovo dvoje vrlo važnih ljudi u njihovoj zadnjoj sezoni, vrlo kratko prije nego što otiđu sa svojih pozicija. Želimo pokazali da smo uz njih, da podržavamo njihov način rada u teatru i njihov liberalni i proeuropski duh u ovoj kući. Ali isto tako želimo s njima proslaviti njihovo vrijeme koje su proveli ovdje i sve te uspješne godine", rekao je Ostermeier.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:50