LOVRO KRSNIK U TEATRU &TD

PREDSTAVA REDATELJA KOJI VIŠE OD STOTINU DANA ČITA LEKTIRU NA MARKOVOM TRGU Na premijeru 'Hamleta za svakoga' u utorak dolazi i Sebastian Seidel

 Luka Dubroja / Teatar &TD
 

Premijera predstave "Hamlet za svakoga" Sebastiana Seidela, u režiji Lovre Krsnika, javnosti najpoznatijeg po performansu čitanja lektire na Markovom trgu koji traje više od stotinu dana, održat će se 28. svibnja u Polukružnoj dvorani Teatra &TD u Zagrebu. Toj izvedbi, koja je i 20. svjetska premijera teksta, prisustvovat će i sam autor. Predstava je to koju bi se najbolje moglo opisati kao glazbenu komediju, a ona zapravo problematizira kontekst kazališta u procesu estradizacije kulture.

- Priča je to o jednom glumačkom, ljubavnom paru koji odluči postaviti Hamleta, ali zapravo samo fragmente tog komada, koje oni interpretiraju na svoj način. Na kraju igrajući Hamleta počnu otkrivati svoju intimnu priču i ustvari publika kroz odabrane scene Hamleta upoznaje njihov intimni ljubavni život, ali i njihovu vezu, kao i motive bavljenja kazalištem, koji se tijekom predstave mijenjaju - pojašnjava Krsnik.

Predstavu izvode Tea Šimić, Zoran Pribičević i glazbenik Dino Seferović, koji potpisuje i glazbu. Izgled scene je osmislila Marijana Gradečak, a kostime Slavica Motušić. Važno je istaknuti, pojašnjava redatelj, kako naziv predstave ne znači kako je ovdje riječ o nekom pojednostavljenom Hamletu, koji nalikuje na neki lektirni sažetak, kao što se to danas često radi s velikim i važnim djelima svjetske umjetnosti.

- To je zapravo putovanje kroz različite žanrove i testiranje onoga što publika očekuje od kazališta i onoga što mi njoj možemo pružiti, ali i onoga što je danas uopće publika spremna dati za kazalište. Predstava ima neke dijelove u kojima glumci imaju interakciju s publikom, a to smo bazirali na principu kazališta u Shakespeareovo doba kad je bilo normalno da publika komentira ili nešto dobacuje glumcima - pojašnjava Krsnik.

Luka Dubroja / Teatar &TD

Dodaje i kako Seidel dolazi na premijeru, a silno ga zanima koliko će se ova predstava razlikovati od ostalih koje je on gledao po cijelom svijetu. Pojašnjava kako smatra da je sa svojim timom iz teksta napravio nešto drugačije jer su pokušali duboko ući u njega, pa se nada da bi se Seidelu moglo svidjeti to što vidi.

- Mislim da će publici tih sat i 15 minuta biti zanimljivo. Nije ni nas ostavila ravnodušnima, pa se nadam da će publika isto to osjetiti. Intenzivno smo zaronili u materijal i toliko smo se zaigrali da smo imali pet ili šest različitih varijanti predstave, koje još istražujemo i još smo spremni na promjenu - istaknuo je Krsnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:26