Uspjeh u Beogradu

Predstavi "Višnjik u višnjiku" Bobe Jelčića dva priznanja na festivalu Bitef

Višnjik u višnjiku
Predstava koja se izvodi putem aplikacije Zoom dobila je specijalnu nagradu Jovan Ćirilov a Jelčić je nagrađen i za najbolju režiju

"Višnjik u višnjiku", autorski projekt Bobe Jelčića, predstava u produkciji kazališne skupine de facto koja nastaje i izvodi se u virtualnom prostoru, na netom završenom 54./55. izdanju festivala Bitef nagrađena je dvama priznanjima: specijalnom nagradom 'Jovan Ćirilov' te Politikinom nagradom za najbolju režiju.

Predstavu "Višnjik u višnjiku" putem aplikacije ZOOM izvode: Jerko Marčić, Marko Makovičić, Jadranka Đokić, Ugo Korani, Petra Svrtan i Lana Meniga. Izvedba se temelji na dramskom tekstu "Višnjik" Antona Pavloviča Čehova, a izvodi u formi konferencijskog razgovora u kojem su glavni likovi lišeni djelovanja; ova predstava u virtualnom prostoru svojevrstan je pionirski eksperiment upotrebe kazališne forme i pravila te njihovo miješanje s filmskim žanrom i njegovim zadanostima, kao i ograničenjima korištenog softwarea.

Nagradu Jovan Ćirilov dodjeljivao je međunarodni festivalski žiri koji su činile Shermin Langhoff, umjetnička direktorica berlinskog Teatra Maksim Gorki, Lucia van Heteren, viša predavačica na Sveučilištu u Groningenu, Agata Juniku, teatrologinja i docentica na Odsjeku za dramaturgiju ADU u Zagrebu, Cecilia Djurberg, kazališna i plesna kritičarka te redateljica Jovana Tomić. U pojašnjenju odluke o dodijeljenom priznanju, između ostalog stoji: Predstava je zanimljiv nastavak Jelčićevog teatarskog istraživanja: ona prenosi njegovu metodiku i estetski pristup u nove medije, uz puno prihvaćanje duha i suštine kako kazališta tako i Čehova. Bavljenjem neurozama likova, tijela glumaca su fizički zarobljena u okvire njihovih problema koje razvijaju u poeziju u kojoj ima nade za budućnost kako likova u drami, tako i za publiku, kroz postupak pozivanja publike da uključe kamere na samom kraju, čime nastaje ujedinjena kazališna zajednica.

Žiri lista Politika u sastavu Haris Pašović, redatelj, redateljica Ana Tomović te predstavnici redakcije: Gordana Popović, urednica Kulturne rubrike, Ana Tasić, kazališna kritičarka te novinarka Borka Golubović Trebješanin priznanje za najbolju režiju dodijelili su Bobi Jelčiću, a u njihovu pojašnjenju stoji: Jelčić je u ovoj predstavi izrazio dramu Covida-19 i lockdowna, a da ih nikada nije spomenuo. On tehnologiju nije upotrijebio kao zamjenu za živo kazalište, nego je Čehovljevim likovima dao dodatnu dramsku dimenziju svodeći njihove uznemirene živote na format Zooma, njihovog jedinog, malog prozora u svijet. Jelčić je tako stvorio originalnu, potresnu predstavu o povijesnom trenutku u kojem živimo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:45