KAZALIŠTE

PREDSTAVLJEN DRAMSKI PROGRAM Velike premijere Dubrovačkih ljetnih igara bit će 'Očevi i djeca' i 'Grižula'

Dubrovačke ljetne igre
 Dubrovačke ljetne igre

Dramski program ovogodišnjih, 71. Dubrovačkih ljetnih igara prvu premijeru daje 15. srpnja, “Van sebe”, autorski projekt redatelja Nataše Rajković i Ivana Penovića.

Oboje su korisno i produktivno proteklih godine surađivali u Teatru &td, pa očekujemo nekonvencionalnu i zanimljivu predstavu, koja će zaigrati na igralištu ispod Minčete. Komad, među ostalim, financira Europska unija, u sklopu projekta “Luka sanjara”. Igraju: Nikša Butijer, Nataša Kopeč, Romina Tonković, Suzana Brezovec i Pavle Vrkljan. Tema predstave: migracije. Forma: radionica za migrante. Prva takozvana velika premijera najavljena je za 25. srpnja, kad će na Lokrumu, u koprodukciji Igara i Zagrebačkog kazališta mladih, zaigrati “Očevi i djeca” I. S. Turgenjeva u režiji Ivana Popovskog. Popovski (r. 1969.) izvrstan je makedonski redatelj koji je diplomirao na ruskoj akademiji GITIS u klasi Pjotra Fomenka te od tada intenzivno režira u ruskim kazalištima gdje je ostvario brojne uspješnice. U Hrvatskoj ga zaista dugo nije bilo. Režirao je još 2002. u splitskom HNK mladenački sjajnu predstavu Koltesova “Roberta Zucca” s Goranom Navojcem u glavnoj ulozi…

Redatelj bira i glazbu, scenograf jest Igor Vasiljev, kostimografkinja Doris Kristić, naša najbolja klasična kostimografkinja, a svjetlo dizajnira Aleksandar Čavlek.

Kad je kolovoz posrijedi, već 1. 8. premijerno će zaigrati, u koprodukciji igara i Kazališta Marin Držić, predstava “Zlatno libro, bajke iz dubrovačkog kraja” redateljice Helene Petković, predstava za djecu i mlade. Skladatelj Ivan Končić, dramaturginja Ivana Vuković, izvode: Anđela Bulum, Glorija Šoletić, Nika Lasić, Ivana Gulin, Hrvoje Sebastijan, Zdeslav Čotić. Predstava nastaje prema odabranim bajkama iz dubrovačkog kraja.

Dana 20. kolovoza u Parku Gradac zaigrat će takozvana druga velika dramska premijera, Držićeva “Grižula”, u izvedbi Festivalskog dramskog ansambla u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu, a u sklopu EU projekta Future Epics.

Redatelji su Saša Božić i Petra Hrašćanec. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Zdravka Ivandija-Kirigin, a igraju Ozren Grabarić, Nataša Dangubić, Perica Martinović, Branimir Vidić, Boris Barukčić i studenti glume i plesa ADU.

Festival će prizvati i pokoju, dobrodošlu, gostujuću predstavu, Slovenije, Švedske, Srbije. Bit će zanimljivo vidjeti Niško narodno pozorište na taraci Revelina, gdje 17. kolovoza Heartefact fondacija i Niško narodno pozorište daju predstavu Ive Brdar “Muškatle će preživeti sve” redateljice Ana Tomović, a sve u sklopu projekta EU Future Epics.

Zaigrat će reprizno i leni premijerno izveden Magellijev Hamlet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:29