LJUBAVNE SPLETKE

Predstavom ‘Važno je zvati se Ernest‘ Komedija otvara svoja vrata nakon višemjesečne obnove. Donosimo fotografije s probe

Važno je zvati se Ernest

 /Kazalište Komedija
Redatelj Ivan Plazibat kaže: ‘Wildeov Ernest komad je koji služi kao potvrda teze da su zaljubljivanje i ljubav najracionalnije od svih ludila‘

Svečana premijera predstave Važno je zvati se Ernest Oscara Wildea, u režiji Ivana Plazibata održat će se u četvrtak, 30. studenoga 2023. s početkom u 19:30 sati u Kazalištu Komedija.

Prevoditeljica je Martina Aničić, a autorski tim uz redatelja Plazibata čine scenograf Filip Triplat, kostimografkinja Petra Pavičić, autor glazbe Damir Šimunović, Anna Javoran je bilazadužena za scenski pokret, a svjetlo je oblikovala Dubravka Kurobasa.

Glumački ansambl čine Ronald Žlabur, Filip Juričić, Nina Kaić Madić, Ana Magud, Mila Elegović, Vanja Ćirić, Dražen Bratulić i Adnan Prohić.

Renomirani i nagrađivani redatelj Ivan Plazibat koji prvi put surađuje s Komedijom, kaže: "Wildeov Ernest komad je koji služi kao potvrda teze da su zaljubljivanje i ljubav najracionalnije od svih ludila. Njegovi likovi Ernest br. 1. i Ernest br.2, makar se zvali Algeronon i Jack, znaju da će i u jednom konzervativnom društvu, onom viktorijanske Britanije, svi pasti kao žrtva ljubavi. Svaki otpor je uzaludan.

Ono što smo se trudili ovom predstavom je naći novu vrstu ludila za iskaz ljubavnih zanosa u komadu napisanom krajem 19. stoljeća. Novo normalno traži novo ljubavno".

image

Važno je zvati se Ernest

/Kazalište Komedija

Oscar Wilde jedan je od najpoznatijih dramskih pisaca svijeta, kozer i kritičar društva, pjesnik i prozaist, simbol britkosti uma i duhovitosti, Irac koji je živio od 1854. do 1900. godine. Njegovo najpoznatije prozno djelo je roman Slika Doriana Graya, a komedija koja mu je donijela svjetsku slavu je ljubavna melodrama s elementima farse pod naslovom Važno je zvati se Ernest (orig. The Importance of Being Earnest).

Ova je komedija doživjela ogroman uspjeh već na svojoj premijeri u Londonu 1895. godine, a u Zagrebu je prvi puta igrana 1910. Sve izvedbe ovog dramskog djela imaju poten cijal hita, jer je riječ o izvrsno napisanoj komediografskoj strukturi s razrađenim karakterima. Djelo je na repertoaru brojnih svjetskih kazališta, te nikada ne gubi na svojoj aktualnosti.

Dva mladića iz visokog društva, radi ljubavnih spletki i zavođenja izmisle sebi lažno ime – Ernest, koje se pokaze izuzetno djelotvorno pri osvajanju mladih djevojaka. No, malo se previše zaigraju u spletkama i izmišljotinama pa se radnja ozbiljno zakomplicira. Izbjegavajući strogu majku, uz prisustvo simpatičnog pastora, mladići otkriju da puno toga ne znaju, pa čak ni to da su zapravo – braća!

Wilde se ozbiljno ruga s elementima pokondirenosti društva, prikrivanju i lažnoj fasadi, što je tema koja je aktualna danas jednako kao i kad je djelo nastalo. Naš duhoviti pisac podcrtava da je u uglađenom društvu najvažnije biti earnest što je engleska riječ za iskren iako svojom vještom fabulom dokazuje da su upravo prijevare ono što pokreće sretne rasplete.

image

Važno je zvati se Ernest

/Kazalište Komedija

Premijerom predstave Važno je zvati se Ernest Kazalište Komedija otvara svoja vrata nakon višemjesečne obnove, tijekom koje je svoje predstave izvodila u Klubu Kazališta Komedija, ali i na velikim gostovanjima u Rijeci, Pečuhu i Brnu s rock-operom Jesus Christ Superstar, u Ljubljani na Ljetnom festivalu s mjuziklom Ljepotica i zvijer te na Dubrovačkim ljetnim igrama s ansambl predstavom Velo misto.

Predstava je na rasporedu u slobodnoj prodaji 29. studenoga (pretpremijera) te 12., 13. I 14.prosinca.

Ulaznice su u prodaji u sustavu ulaznice.hr te na blagajni Kazališta u Oktogonu, Ilica 5.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. veljača 2024 06:52