Obustavili kontakte

Prekid kulturnih kontakata s Rusijom: otkazana suradnja koji su potpisali Lavrov i N. Obuljen

Nina Obuljen Koržinek, Ministrica kulture i medija

 Luka Gerlanc/Cropix
‘Ne smijemo ni podcijeniti važnost suradnje s onim ruskim umjetnicima koji se protive agresiji na Ukrajinu‘ poručili su

Nakon napada Rusije na Ukrajinu i ruska kultura našla se na udaru sankcija, a o tome najbolje svjedoče otkazivanja angažmana brojnim uglednim ruskim umjetnicima diljem svijeta. Brojne države prekidaju posljednjih dana svoje dosad dobre odnose na području kulture s Rusijom, a među njima je i Hrvatska.

"Očito je da ruska agresija na Ukrajinu snažno utječe na bilateralnu i multilateralnu suradnju s Ruskom Federacijom. Ministarstvo kulture i medija obustavilo je službene kontakte s nadležnim ministarstvom kulture Ruske Federacije. Ističemo pri tome da ne smijemo podcijeniti važnost suradnje s onim ruskim umjetnicima koji se protive agresiji na Ukrajinu i dati im podršku u njihovu djelovanju", odgovor je Ministarstva kulture i medija na upit Jutarnjeg lista o sudbini Programa suradnje u području kulture između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Ruske Federacije za razdoblje od 2020. do 2022. godine, koji su potpisali, u okviru službenog posjeta Republici Hrvatskoj, ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Program suradnje u području kulture između Hrvatske i Rusije koji je trebao ostati na snazi do 31. prosinca 2022. godine potpisan je u bilateralnom reciprocitetu protokolarnih programa suradnje, kao šesti po redu program bilateralne suradnje za trogodišnje razdoblje.

Programom se potiče razmjena i suradnja između umjetnika, kulturnih i umjetničkih institucija i udruženja te izravna suradnja između kulturnih institucija od uzajamnoga interesa, a suradnja obuhvaća velik raspon djelatnosti: muzejsku, galerijsku, izvedbene umjetnosti, književnosti i izdavačke djelatnosti, kao i postojeću visoku razinu suradnje u okviru audiovizualnih djelatnosti.

Takvi programi, pojašnjavaju u Ministarstvu kulture, umjetnicima i umjetničkim organizacijama administrativno omogućavaju lakšu realizaciju gostovanja i razmjene programa i projekata na temelju obostranih profesionalnih interesa suradnje.

Međutim, kako navode, od potpisivanja 2020. godine program nije proveden uslijed ograničavajućih epidemioloških mjera uzrokovanih pandemijom.

Nije u provedbi, ističu u Ministarstvu kulture i medija, ni suradnja između Centra za podvodna istraživanja Ruskog geografskog društva, Centra za istraživanje mora Moskovskog državnog sveučilišta M. V. Lomonosov i Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, UNESCO-ova centra II. kategorije, koja je u domeni kulturne baštine u Programu bila posebno naglašena.

Kad je riječ o planiranim programima organizacija i djelatnika u kulturi, i oni se otkazuju ili odgađaju te se otklanjaju mogućnosti i isključuju provedbe bilateralnih susreta, razmjene programa, a shodno navedenom i organizacija Dana kulture dviju država.

"U okviru međunarodnih multilateralnih organizacija također se provode mjere obustave planiranih aktivnosti koje uključuju sudjelovanje predstavnika Ruske Federacije. Prethodnih godina, u okviru prijašnjih programa, bilateralna suradnja odvijala se sukladno interesu umjetnika, kulturnih djelatnika i organizacija prema međusobnom dogovoru", zaključuju u Ministarstvu kulture i medija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:50