GAVELLA

PREMIJERA KIKLOPA NAKON 40 GODINA 'Atmosfera Zagreba uoči Drugog svjetskog rata i kaos u koji sve polako tone čine ovu predstavu aktualnom i danas'

Prizor iz predstave 'Kiklop' u kazalištu Gavella
 Marko Todorov / CROPIX

Predstava “Kiklop” bit će premijerno izvedena 22. veljače u zagrebačkoj Gavelli, najavljeno je to jučer na konferenciji za medije koja se održala u tom kazalištu.

Bila je to netipična najava - novinari su mogli pogledati mali djelić predstave, a nakon toga su pozvani na scenu, gdje im je najavljeno kakav “Kiklop” očekuje publiku. Redatelj, autor dramatizacije i scenograf je Saša Anočić, a dramaturginja je Petra Mrduljaš. Melkiora glumi Franjo Dijak, Maestro je Dražen Kühn, Ugo je Živko Anočić, Don Fernando Amar Bukvić...

Najbolji roman

Prizor koji se mogao vidjeti nije dugačak, no itekako je zanimljiv. U njemu smo odmah vidjeli junaka Melkiora Tresića, koji ulazi u kratku raspravu o tome kako nas manje uznemiravaju velike tragedije na drugom kraju svijeta, od malih nesreća koje se događaju u našoj blizini ili pred našim očima. Vidimo i živahnu gomilu iza njegovih leđa, čujemo zvuk tramvaja koji upozorava Tresića da se makne dalje od pruge, kao i čovjeka koji važe prolaznike...

- Nakon što je 1976. godine Kosta Spajić postavio svog sjajnog Kiklopa u HNK, a Antun Vrdoljak snimio odličan istoimeni film 1982. godine, vjerujem da je i ovo Kiklop koji će se pamtiti. Atmosfera Zagreba pred Drugi svjetski rat i kaos u koji sve polako tone - mislim da je to ono čemu svjedočimo i danas, zbog čega je ova predstava itekako aktualna - istaknuo je Dražen Ferenčina, ravnatelj Gavelle. Dodao je kako je sretan što je ovaj, po mnogima najbolji roman hrvatske književnosti, na scenu postavio upravo Anočić, koji se u svojim predstavama često bavi likovima koji se ne snalaze u zadanim okolnostima i koji imaju strah od okoline. Takav je, dodao je, i Melkior Tresić.

Saša Anočić na mjestu redatelja zamijenio je Zlatka Svibena, koji je s glumcima već počeo posao. Kad se redatelj promijeni nakon mjesec i pol dana, to obično znači nešto loše, kaže Anočić. No, zapravo se dogodilo obratno.

- Počašćen sam što radim ovaj komad. Potrudio sam se ispričati priču, što nije bilo nimalo lako. Tekst je toliko brilijantan da nisam znao što izbaciti, a što ostaviti - kaže Anočić.

Novinare je zanimalo na kome je gradio lik Melkiora Tresića.

Razumijevanje lika

- Po Franji Dijaku, koji tumači tu ulogu. Naime, dok sam bio mlađi, pitao sam se što je to kod Melkiora da svi govore kako je on intelektualac, a mi zapravo ne vidimo jasne dokaze za to. No, kad sam ponovno čitao knjigu, dobro sam razmislio o tom liku i bolje ga razumio - istaknuo je Anočić.

Zanimanje novinara privukao je i plakat predstave, koji potpisuje Studio Cuculić. Na njemu je jedno oko, i to ono Donalda Trumpa.

- Mislim da to ne treba shvatiti kao poruku o Trumpu, jer je to metafora. Plakat, bar ja tako mislim, govori da živimo u vremenu raznih ‘trumpova’ i ovisimo o njihovim pogledima na svijet - zaključio je Ferenčina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:34