TEATAR &TD

Premijera novog uprizorenja Ionescove drame ‘Kralj umire‘ bit će 15. listopada

 TEATAR &TD
Šezdeset godina nakon svog nastanka Ionescova apokaliptična i makabrična tragikomedija i dalje zvuči i izgleda jednako suvremeno

Premijera drame "Kralj umire" jednog od vodećih predstavnika kazališta apsurda Eugenea Ionesca, u režiji i adaptaciji svestranog Ivana Planinića, održat će se 15. listopada u Velikoj dvorani Teatra &TD s početkom u 21 sat, javljaju iz Teatra &TD. Reprizne izvedbe na rasporedu su 16. i 17. listopada u 20:00.

Uloga kralja Berengera I. pripala je Domagoju Jankoviću, jednom od najtraženijih i najtalentiranijih glumaca mlađe generacije. Na sceni mu se pridružuje cijela plejada mladih talenata: Dajana Čuljak, Nika Barišić, Luka Bulović, Anica Kontić i Ivan Pašalić. Scenografiju potpisuje Petra Pavičić, glazbu Nikša Marinović, oblikovanje svjetla Ivan Lušičić Liik, a oblikovanje zvuka Luka Gamulin.

Šezdeset godina nakon svog nastanka te unatoč svojoj neskrivenoj apsurdnosti, Ionescova apokaliptična i makabrična tragikomedija i dalje zvuči i izgleda jednako suvremeno, ali i začuđujuće realistično. Iako se rupa neobično brzo širi i svi drugi znakovi bez sumnje pokazuju da je kucnuo njegov čas, kralj Berenger Prvi odbija prihvatiti činjenicu da će do kraja predstave umrijeti.

Da zajedno sa sobom u ponor nepovratno ne bi povukao i ono malo što je preostalo od njegovog opustošenog kraljevstva, dvije kraljice, Marija i Margareta, kraljev Doktor, sluškinja Julija i dvorski Stražar, priređuju posmrtnu ceremoniju koja bi kralja Berengera napokon trebala osloboditi straha od smrti.

Ionescova alegorija u kojoj promatramo Berengerovo suočavanje sa svojim krajem, ali s krajem cijelog njegovog kraljevstva, tendenciozno nas poziva da osvježimo pogled kako prema vlastitoj smrtnosti, tako i prema smrtnosti današnjih "kraljevstava".

Zanimljivo je kako je ova i danas aktualna drama igrala 1967. godine, također u &TD-u, u režiji Tomislava Durbešića, s Vanjom Drachom u glavnoj ulozi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. veljača 2023 18:19