'4 SUHA STOPALA'

PREMIJERA PREDSTAVE PREMA NAGRAĐENOM DJELU IVANE SAJKO Može li svijet nestati bez najave i što bismo radili da nema užasa?

 promo foto
Dva bezimena i bestjelesna lika ostaju zarobljenima u iščekivanju katastrofe, i to u vremenu čija je dominantna karakteristika ubrzavanje, kojem se oni (pre)daju

Iz dramskog rukopisa afirmirane i uvijek intrigantne spisateljice i dramaturginje Ivane Sajko, nagrađenog prestižnim Marinom Držićem za najbolje dramsko djelo 2000. godine, u obnovljenom čitanju izniknula je predstava '4 suha stopala' koja će se premijerno izvesti na podiju Zagrebačkog plesnog centra.

U ovoj (post)apokaliptičnoj anti-drami, jer riječ je o tekstu koji ponajviše odgovara principima beketovske dramaturgije, dva bezimena i bestjelesna lika ostaju zarobljenima u iščekivanju katastrofe, i to u vremenu čija je dominantna karakteristika ubrzavanje, kojem se oni (pre)daju i koje je posljedično poslužilo kao bazna poluga za režiju, dramaturgiju i koreografiju.

U projektu koji prati nit vodilju estetike Ivane Sajko, odvija se „su-kob“ slika realnosti i slika sjećanja, i to bez hijerarhije među različitim nivoima diskursa i unaprijed „pečatirane“ kompozicije. U žarištu predstave je ideja katastrofe kao posljedica lančanog procesa odlučivanja te funkcije mehanizma katastrofe u kontekstu plesa i izvedbenih umjetnosti. Katastrofa je motor-pokretač koji afirmira dijalog između nje-plesačice i nje-glumice, forma koja se uvijek iznova izjalovljuje, (ras)pada te feniksovski obnavlja.

Za glazbenu se kulisu pobrinuo Willem Miličević, kostime je osmislila Tea Bašić, dok su maske povjerene Lauri Buljan. Produkciju potpisuje Ana Sikavica, a za cjelokupan koncept projekta i „režijske partiture“ zaslužan je kreativan duo - Paolo Tišljarić i Mila Pavičević, koja je oblikovala i koreografiju. „4 suha stopala“ glavnih protagonistica pripadaju Lani Hosni i Madi Peršić.

Predstava se premijerno izvodi u utorak 22. prosinca, s početkom u 21.30. Ulaznice po cijeni od 30 kuna mogu se kupiti na blagajni Zagrebačkog plesnog centra sat vremena prije početka predstave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:49