PROVOKATIVNA PREDSTAVA

Premijera predstave "Bikini demokracija" Boruta Šeparovića

Premijerna izvedba ove provokativne predstave izazvala je žestoke i podijeljene reakcije kod subotičke publike, duboko potresajući ustaljene stavove o svijetu i sustavu u kojem živimo

ZAGREB - U ponedjeljak, 23. travnja 2012. godine, u Subotici (Srbija) je premijerno izvedena predstava „Bikini demokracija” u režiji Boruta Šeparovića i produkciji kazališta Kosztolányi Dezsõ. Kosztolányi je kazalište mađarske manjine u Subotici koje sa svojim predstavama u izvedbi mladog i talentiranog ansambla obilazi renomirane internacionalne kazališne festivale.

Predstava „Bikini demokracija“ polazi od fikcionalne situacije iz Fassbinderovog komada „Krv na vratu mačke”: „Phoebe Zeitgeist je došla s neke udaljene zvijezde na planetu Zemlju da bi napravila izvještaj o ljudskoj demokraciji”.

Pojam demokracije danas je toliko neupitan i samorazumljiv da ga više nitko ne propituje. Ali ako zamislimo izvanzemaljku kojoj moramo pokazati što je demokracija, imamo priliku ponovno o njoj razmisliti i pitati se je li ova demokracija u kojoj živimo jedino rješenje?

Ta fikcionalna priča polazišna je točka kazališnog eksperimenta s osnovnim pitanjem: Može li kazalište išta promijeniti u društvu na bolje? „Bikini demokracija” nadilazi okvire kazališne predstave i postaje svojevrsna aktivistička i politička platforma u kojoj svi sudionici predstave ravnopravno raspravljaju o gorućim pitanjima lokalne zajednice, ali i pitanjima aktualnim u svim zemljama zapadne demokracije.

„Kazališni plenum”, sastavljen od gledatelja i izvođača, na kraju ovog eksperimenta metodama direktne demokracije donosi odluke koje proglasom objavljuje javnosti. Time „Bikini demokracija” propituje učinak kazališta u stvarnosti, ali i razotkriva njegovu nemoć u rješavanju problema kojima se bavi.

Premijerna izvedba ove provokativne predstave izazvala je žestoke i podijeljene reakcije kod subotičke publike, duboko potresajući ustaljene stavove o svijetu i sustavu u kojem živimo. Šeparović nakon povratka u Zagreb nastavlja raditi na projektu „55+“ u produkciji Montažstroja, u kojem će okupiti 55 osoba starijih od 55 godina te s njima napraviti kazališnu predstavu i dokumentarni film.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:25