TUŽNE VIJESTI

Preminula je omiljena zagrebačka profesorica. Bila je i kritičarka Jutarnjeg, na Radiju 101 imala je kultnu emisiju

Iva Gruić

 Privatni Arhiv/
‘Puno toga nam je Iva Gruić ostavila u nasljeđe. Neke nove radionice, knjige i konferencije, neki novi radovi i časopisi u sebi će nositi iskru koju je u nama zapalila Iva‘

"S velikom tugom obavještavamo vas da nas je jučer napustila Iva Gruić. Svi koji su je poznavali znaju da je bila izvrsna dramska pedagoginja, sjajna profesorica, predana mentorica, autorica znanstvenih članaka i knjige Prolaz u zamišljeni svijet, suosnivačica Hrvatskoga centra za dramski odgoj, idejna začetnica, pokretačica i realizatorica Poslijediplomskog specijalističkog studija dramske pedagogije", objavio je profil Dramska pedagogija na Facebooku te se oprostio od dramske pedagoginje, čije su tekstove nekoć čitali i čitatelji Jutarnjeg lista.

Gruić je Dramaturgiju diplomirala na ADU u Zagrebu 1986. godine. Obrazovanje je nastavila u okviru poslijediplomskog studija u Birminghamu u Velikoj Britaniji, gdje je i doktorirala.

Kao slobodna umjetnica djelovala je od 1988. do 1993. godine. U istome je razdoblju bila i vanjski suradnik Zagrebačkog kazališta lutaka. Od 1992. do 1996. godine radila je kao urednica dramskih emisija "Radio drama" i "Radio igra za djecu" u Dramskom programu Hrvatskog radija, a od 1993. predavala je na Učiteljskoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Predavala je Lutkarstvo i scensku kulturu, Scensku kulturu, Lutkarstvo i Dramski odgoj. Područje znanstvenih i stručnih interesa i aktivnosti bili su joj dramski odgoj i kazalište za djecu.

Dobitnica je nagrade za dramatizaciju "Matovilke" u izvedbi Zagrebačkog kazališta lutaka na Međunarodnom lutkarskom festivalu u Zagrebu, Nagrade Grozdanin kikot za značajna postignuća u dramskoj i kazališnoj pedagogiji te nagrade Hrvatskog centra za dramski odgoj za trajan doprinos afirmiranju i razvoju dramskopedagoške struke u Hrvatskoj.

Svojim najvećim profesionalnim postignućem smatrala je, stoji u objavi Dramske pedagogije, Poslijediplomski specijalistički studij dramske pedagogije.

"Originalan u ideji, izvanredan u strukturi, konkretan u realizaciji. Baš kakva je bila i Iva. A taj je Studij puno više od studija kojeg smo pohađali", pišu te dodaju:

"Iva je poznavala sve svoje studente, znala je koliko smo ispita položili i s kojom ocjenom, znala je što nam se događa u profesionalnom i privatnom životu, pozorno nas je slušala, postavljala nam prava i nerijetko teška pitanja, učila nas dramskopedagoški misliti i pisati. Mnoge od nas vodila je i u pisanju za nas i za struku važnih radova. Strpljivo, brižno i predano. Puno toga nam je Iva Gruić ostavila u nasljeđe. Neke nove radionice, knjige i konferencije, neki novi radovi i časopisi u sebi će nositi iskru koju je u nama zapalila Iva. Velik je, važan i trajan Ivin utjecaj na sve nas. Draga Iva, hvala ti na svemu!"

Iva Gruić je na počecima Radija 101 osmislila i vodila odličnu emisiju Volim kazalište i to je bio provodni moto njezina života. Bila je i kazališna kritičarka Jutarnjeg lista.

ispraćaj je na Krematoriju, u ponedjeljak 15. 04. u 12.40 sati. Preminula je u 62. godini života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:51