IN MEMORIAM

Preminuo glumac Nenad Šegvić, nezaobilazna figura u umjetničkom i kazališnom životu Rijeke

Nenad Šegvić, arhivska fotografija
 Tea Cimas/Cropix
Kroz tri i pol desetljeća neprekidnog djelovanja u riječkom HNK-u Ivana pl. Zajca, Šegvić je nastupio u više od 150 uloga

U 85. godini preminuo je dramski glumac Nenad Šegvić, piše Novi list.

Nenad Šegvić rođen je 1936. godine u Splitu. Studij glume završio je 1959. na Akademiji pozorišne umetnosti u Beogradu. Prvu veliku ulogu ostvario je u splitskom HNK 1961. - bio je to Don Jere u “Gloriji” Ranka Marinkovića. Nakon kraćeg angažmana u Zagrebačkom kazalištu mladih, 1964. došao je u riječki HNK, gdje je do umirovljenja 1999. ostvario više od stotinu uloga u djelima svjetskih (William Shakespeare, Carlo Goldoni, T. S. Eliot) i hrvatskih dramatičara (Marin Držić, Ivan Gundulić, Ivo Vojnović, Miroslav Krleža), a od 1976. do 1986. bio je i ravnatelj Hrvatske drame.

Dobitnik je Nagrade 'Vladimir Nazor' za životno djelo 2012. godine, a ovako je, među ostalim, navedeno u obrazloženju te naše najveće umjetničke državne nagrade:

- Kroz tri i pol desetljeća neprekidnog djelovanja u riječkom HNK-u Ivana pl. Zajca, Nenad Šegvić nastupio je u više od 150 uloga najšireg stilskog i žanrovskog dijapazona. Svoju potpunu predanost kazalištu Šegvić je iskazao i tijekom desetogodišnjeg razdoblja u kojem je uspješno rukovodio Hrvatskom dramom riječkog HNK-a, a pravi organizacijski i umjetnički poduhvat postigao je osnutkom HKD Teatra, neovisnog i suvremenom kazališnom konceptu usmjerenog kazališta… Poseban doprinos hrvatskom glumištu Šegvić je dao osnutkom Hrvatskog festivala malih scena, koji je od 2000. dobio međunarodni predznak, piše Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:57