Karlo Kraus

Preminuo skladatelj, dirigent, pedagog i nekadašnji ravnatelj Opere i intendant HNK u Zagrebu

 Arhiva HNK
Jedan je od prvih koji je započeo s korištenjem kompjutora u poslovanju kazališta, postavši tako pionir digitalizacije

U osamdesetprvoj godini života preminuo je skladatelj, dirigent, pedagog i nekadašnji ravnatelj Opere i intendant HNK u Zagrebu Karlo Kraus, priopćili su iz HNK.

Rodio se u Zagrebu 1940. godine te je nakon gimnazije upisao studij klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kao i studij dirigiranja. Nakon diplomiranja 1963. i 1965. godine, treći stupanj studija dirigiranja završava 1967. na Muzičkoj akademiji u Ljubljani.

Profesionalnim dirigiranjem započeo se baviti u zagrebačkom kazalištu Komedija, no ubrzo prelazi u Hvatsko narodno kazalište u Zagrebu, kao stalni dirigent nacionalne Opere. U najstarijoj kazališnoj nacionaloj instituciji ravnao je desetinama opernih i baletnih predstava, etablirajući se kao jedan od najpouzdanijih dirigenata široke naobrazbe i velike glazbene kulture.

Godine 1978. postaje ravnatelj Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu i na toj poziciji ostaje sve do 1983. U tom razdoblju zagrebačka Opera je proširila svoj repertoar djelima mnogih domaćih autora, kao i inozemnih skladatelja dvadesetog stoljeća, uz brojna gostovanja širom Europe od Praga do Geneve. 1987.godine Karlo Kraus je imenovan intendantom HNK u Zagrebu, i jedan je od prvih koji je započeo s korištenjem kompjutora u poslovanju kazališta, postavši tako pionir digitalizacije. Na poziciju intendanta Kraus daje ostavku 1989. godine, posvećujući se dirigiranju, pedagoškom radu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i skladanju. Kao gost dirigent nastupao je Austriji, Grčkoj, Bosni i Hercegovini, Alžiru, Italiji, Kanadi, Njemačkoj, Rusiji, Srbiji, Švicarskoj, Sloveniji i Ukrajini. Njegova skladateljska karijera je najsnažnije vezana uz glazbeno kazalište, autor je više od stotinu scenskih skladbi za kazalište i televiziju.

Erudita, višestrukih interesa od glazbe do kvantne fizike, Karlo Kraus je bio jedan od vrijednih sugovornika ne samo u kazalištu nego i izvan njega. Sjajno poznavanje glazbene povijesti, analitičnost i velika obaviještenost, samo su neke od kvaliteta koje su krasile našeg dugogodišnjeg kolegu. Uz umjetnčki nerv, Karlo Kraus je bio i odličan orgainzator, uspješno upravljajući najvećim opernim ansamblom u zemlji tijekom punih pet godina. Od brojnih skladateljskih djela izdvaja se skladba Ave Maria iz 1977. godine za sopran i orgulje, koja je od praizvedbe doživjela brojne izvedbe u Hrvatskoj i inozemstvu u različitim verzijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. siječanj 2022 22:03