KOMAD KALDRME

PROTESTNO PRIZNANJE Nagrada 'Nada Dimić' dodijeljena novinarki Sanji Despot i redatelju Oliveru Frljiću

 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - "Nagrada građana i građanki Grada Zagreba 'Nada Dimić'", koju dodjeljuje nevladin program "Fond za druge", uručena je u četvrtak ispred Doma Hrvatskih likovnih umjetnika na Trgu žrtava fašizma novinarki Sanji Despot za seriju tekstova na portalu Faktograf o pozadini organiziranog otpora Istanbulskoj konvenciji i kazališnom redatelju Oliveru Frljiću za predstavu "Šest likova traže autora“ po predlošku Luigija Pirandella.

Nagrada se sastoji od kamene ulične kocke (kaldrme) kao simbola pučkog otpora s ugraviranim imenom dobitnika te novčanog iznosa od 5000 kuna koji dobitnici mogu prenijeti i nekoj drugoj osobi ili kolektivnoj inicijativi koji kreativnim sredstvima kritički preispituju stvarnost u kojoj živimo, naglašeno je na dodjeli nagrade Nada Dimić.

Lauretati Sanja Despot i Oliver Frljić svoju nagradu u iznosu od 5 tisuća kuna proslijedili su drugima - Sanja Despot je odlučila novčano pomoći "Žensku mrežu Hrvatske", a Oliver Frljić Mrežu mladih antifašistkinja Zagreba.

Cilj je Nagrade, navode organizatori, odati priznanje umjetničkim djelima i kulturnim inicijativama koje protestiraju, provociraju i ruše konvencije i tabue, koje se odupiru sve snažnijem sužavanju umjetničkih sloboda i poslušničkom pristajanju na šutnju, što vodi ka brisanju smisla umjetničkog propitivanja i širenja društvenih sloboda uopće. Nosi ime sudionice antifašističkog pokreta Nade Dimić, sindikalistkinje i ljevičarke koju su ustaše ubili, koja ni pod mučenjem nije odala imena svojih suboraca i svojom je hrabrošću i požrtvovnošću godinama bila i ostala nadahnuće umjetnicima i aktivistima čiji je rad obilježen otporom autoritarnim, antislobodarskim i eksploatatorskim porecima, ističu organizatori.

Aktivistkinja Vesna Kvesić je predstavljajući Nagradu kazala da je ona osnovana lani 8. svibnja na dan oslobođenja Zagreba, kao protestni čin Nagradi grada Zagreba, koju je gradonačelnik Milan Bandić, rekla je, "instrumentalizirao za vlastitu političku promociju i kompromitirao". To, dodala je, gradonačelniku nije bilo dovoljno pa je Nagradu grada Zagreba dodijelio i režiseru Jakovu Sedlaru za njegov "povijesni i filmski falsifikat filma o Jasenovcu". Nagrada Nada Dimić uručuje se istoga dana kada i službena, čime se naglašava njezin protestni karakter.

Osnivači i vlasnici Fonda za druge su kustosko-plesni par Zvonimir Dobrović i Bruno Isaković, a inicijatori i pokretači Nagrade s njima bili su aktivistice i kulturne djelatnice Vesna Kesić i Sonja Leboš te aktivist Eugen Jakovčić. Fond je pokrenut s ciljem prikupljanja sredstava za potporu umjetnosti, aktivizma i edukacije te potiče na privatne donacije za realizaciju programa. Fondom upravlja nevladina organizacija Domino.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:53