Kazalište Komedija

Prva premijera nakon potresa: satira koja se bavi licemjerjem, ali i privrženosti ljubavnika

Scena iz ”Mandragole”
 Ines Novkovic
"Mandragola", komedija Niccole Machiavellija, koju režira Zoran Mužić, premijeru će imati 12. ožujka

U Kazalištu Komedija pripremaju prvu premijeru otkako je počela korona pandemija koja je kazališta na više mjeseci držala zatovorenima, a potom značajno poremetila uvijete rada i održavanja predstava. Na programu je u petak, 12. ožujka premijera komedije Niccole Machiavellija "Mandragola" koju, prema prijevodu Ive Frangeša, režira Zoran Mužić.

Machiavellijevom "Mandragolom" započinje povijest novovjekovne komedije, stoga joj je posve sigurno mjesto na pozornici kazališta zvanog Komedija. Prvi put je izvedena 1526., pretpostavlja se da je napisana nekoliko godina prije, tako da je riječ o komadu koji slavi gotovo pa petstoti rođendan.

Ovaj satirični komad s lakoćom premošćuje pola tisućljeća i šesto kilometara koji dijele suvremeni Zagreb od renesansne Firence jer se kao svaka vrhunska komedija bavi upravo onim aspektima ljudske prirode koji se nikada ne mijenjaju. Licemjerje? Požuda? Gramzljivost? Naravno, ali istodobno i ljubavnička privrženost, prijateljska odanost, čežnja za ljubavlju i djecom.

Machiavelli je postao slavan kao ideolog političkog realizma, a u "Mandragoli", svojoj jedinoj komediji napisanoj kad se bio prisiljen isključiti iz političkoga života, pokazuje kako su načela realpolitike primjenjiva i u privatnoj sferi.
Ako se ne želiš baviti politikom, kažu, politika će se svejedno baviti tobom i upravo će makjavelijanska politika pokazati svoju spretnost na plećima gospodina Nicije, naivnog, starijeg supruga nimalo naivne, mlade ljepotice Lucrezije. Mladi Callimaco čezne za prelijepom Lucrezijom, a Nicia, pak, najviše od svega čezne za sinom i nasljednikom te je za to spreman učiniti ama baš sve. Gramzljivi dodvorica Ligurio pomoći će Callimacu da zavara Niciju kako bi se mladi zaljubljenik uspio uvući u Lucrezijin krevet, a Ligurio spremiti koji novčić u džep. Svi likovi uprijet će se da poljuljaju Lucrezijinu naizgled nesalomljivu krijepost, koja će se pokazati elastičnijom negoli se isprva činilo. A kada se u cijelu spletku uključi i fratar kako bi osigurao novac za potrebite (među kojima je on možda i najpotrebitiji), zaokružuje se slika društva u kojem su konvencionalna moralna načela samo paravan iza kojega se odvija prava igra moći i koristi.

Machiavelli je prvi autor koji se odrekao oponašanja klasičnih uzora te u "Mandragoli" izveo na pozornicu svoje suvremenike, antici je ostao vjeran formom sačuvavši jedinstvo mjesta i vremena (radnja se odvija unutar 24 sata na gradskome trgu), ali i tradicionalnom sižeu kojem mlado i potentno društvo svladava okoštalu staru gardu kako bi plodna i životna ljubav zaživjela usprkos zaprekama. A budući da mladi nisu na poziciji moći, svoje čežnje će morati ostvariti lukavstvom i domišljatošću.

Uz redatelja Zorana Mužića, kojemu upravo komedije čine velik dio bogatog režijskog opusa, autorski tim čine scenograf Tomislav Ruszkowski, kostimografkinje Elvira Ulip i Eva Karakaš Bedrina, dramaturginja Petra Mrduljaš Doležal te autor glazbe Mate Matišić. Machiavellijeve likove dočarat će članovi ansambla ZGK Komedija Fabijan Pavao Medvešek, Ronald Žlabur, Davor Svedružić, Ivan Magud, Dubravka Ostojić, Goran Malus i Dajana Čuljak.

Predstava je na rasporedu i 10., 11., 12. i 13. ožujka u 19:30 sati, a naredne izvedbe bit će objavljene naknadno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:55