PROMOCIJA DRAME

PRVI PUT NAKON 50 GODINA OTVOREN NATJEČAJ U HNK Za otkup dramskog teksta domaćeg autora 50 tisuća kuna

 Damjan Tadić / CROPIX
Osim novčane nagrade pobjednički tekst će biti postavljen na sceni HNK tijekom 2020./2021.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu pokrenulo je natječaj za otkup suvremenog dramskog teksta nakon 50 godina i za njega nude 50.000 kuna, koje će isplatiti iz vlastitog budžeta HNK.

Uz novce ide i prestiž jer će pobjednički tekst biti postavljen na sceni HNK u Zagrebu tijekom sezone 2020./2021. i u izvođenju ansambla Drame HNK u Zagrebu.

Povratak publike

- HNK je dužan promovirati suvremeno dramsko stvaralaštvo. Otkad smo mi došli, 2014., u drami se pokazalo da su upravo suvremeni dramski tekstovi nešto što publika najviše voli i cijeni. Vratili smo publiku u kazalište, kad je riječ o drami, upravo zahvaljujući predstavama koje su rađene prema suvremenim dramskim tekstovima. Stoga je važno da i oficijelno pozovemo naše dramske pisce da napišu komad koji će biti izveden na našoj pozornici - rekla je intendantica Dubravka Vrgoč.

Na natječaj se mogu prijaviti autori s prebivalištem u Hrvatskoj ili s hrvatskim državljanstvom, a prijavljeni dramski tekstovi moraju biti prikladni za izvođenje na velikoj pozornici HNK u Zagrebu.

Tekst mora biti pisan na hrvatskom jeziku te ne smije biti ranije izveden, objavljen niti prijavljen na neki drugi natječaj, što je, kažu, bitna stavka. Na adresu HNK u Zagrebu potrebno je dostaviti dva ispisana primjerka teksta te ih poslati mailom, a rok za prijavu je 1. travnja sljedeće godine.

O pobjedničkom tekstu odlučivat će ocjenjivački sud Drame HNK u Zagrebu, koji čine intendantica Vrgoč, direktor Drame Hrvatskog narodnog kazališta Ivica Buljan i dramaturginja Mirna Rustemović. Ovaj projekt bio je na umu od dolaska ove upravljačke garniture HNK, a ovo je veliko finale, kažu.

- Želimo otvoriti prostor širem broju autora i zato smo se odlučili neizravno pozvati nekog pisca, iako i dalje izravno pozivamo pisce i to je praksa od koje ne odustajemo. Godine 1969., kad je HNK zadnji put imao ovakvu vrstu natječaja, glavnu nagradu dobili su Zora Dirnbach i Ante Krmpotić, pa se nadamo da će i to biti jedna vrsta motivacije - dodaju.

- Pozivamo i sve mlade autore da pošalju svoje tekstove bez nekog straha od velike pozornice - naglašava dramaturginja Rustemović.

Poticaj ovom potezu je činjenica da Hrvati vole predstave temeljene na domaćim dramskim tekstovima.

Klasični tekstovi

- Izveli smo drame ‘Tri zime’ Tene Štivičić, ‘Ljudi od voska’ Mate Matešića i ‘Ciganin ali najljepši’ Kristiana Novaka, bez obzira na to što to nije drama, nego adaptacija romana koju je napravio Ivor Martinić.

Pokazalo se da je suvremeno dramsko pismo kod nas jako dobro prihvaćeno, za razliku od većine europskih pozornica koje s tim imaju problem i na mnogim skupovima se govori da je teško izvoditi suvremene domaće dramske tekstove jer publika nekako bolje prihvaća poznate klasične tekstove.

Kod nas se pokazao znakovit fenomen da je publika došla u kazalište u velikom broju i prepoznala suvremenu domaću dramu - objasnio je Buljan u Zagrebu, dodavši da je razlog tome što su sociološki i kulturološki uvjeti u Hrvatskoj drugačiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:00