TJEDAN SMIJEHA

Publika se najviše smijala na predstavu ‘Traži se suprug‘, a sve je započelo ‘Babinjakom‘ i članicama udruge ‘Moramo‘

Kerekesh Teatar

 /Kerekesh Teatar
Predstava ‘Babinjak‘ otvorila je 15. Tjedan Smijeha Kerekesh Teatra. U deset je dana festival posjetilo više od 20.000 posjetitelja a pogledano je ukupno 77 kazališnih predstava

Završio je ovogodišnji 15. Tjedan Smijeha Kerekesh Teatra. U deset je dana festival posjetilo više od 20.000 posjetitelja a pogledano je ukupno 77 kazališnih predstava.

Ove su se godine održao od 1. do 10. ožujka, a gostovao je diljem Hrvatske u šest županija. Festival je u HNK u Varaždinu otvoren premijerom najnovije predstave Kerekesh Teatra "Babinjak" čiji tekst i režiju potpisuje legendarni Ljubomir Kerekeš.

Kako su pisali uz predstavu "Babinjak” ne mora nužno biti trač partija ili razmjena recepata. U novoj predstavi Ljubomira Kerekeša, “Babinjak” čine Kata, Seka, Ružica i Boža, članice Udruge žena “Moramo” koje imaju puno većih problema od običnog uživanja u traču. Odlučne u svojoj nakani da opljačkaju lokalnu mesnicu jer im je bahati mesar prodao staro i pokvareno meso zbog kojega je smrtno stradao Katin pas, počinju pripreme za dugo očekivanu osvetu kako bi se konačno zauzele za sebe i pomogle u humanitarnoj akciji. Uz stalno preispitivanje svojih odluka i borbe sa strahom od neuspjeha ova predstava će govoriti o problemima nasilja nad ženama, o problemima etiketiranja i omalovažavanja žena u društvu, kao i o empatiji i međusobnoj pomoći koje danas u društvu ima sve manje. “Babinjak” okreće novu kazališnu stranicu Kerekesh Teatra.

image

Kerekesh Teatar

/Kerekesh Teatar

Izveli su i tri jubilarne izvedbe predstava Kerekesh Teatra. Tako je u Maruševcu igrana 150.-ta izvedba predstave "Ljubaf", dok je 100.-ta izvedba predstave "Ja, trudnica", kako navode, "razveselila sve prisutne u Ljubešćici". Izvedena je i predstava "Skupština" prema kojoj je snimljen i film Marginalci, koji je 2022. godine bio najgledaniji hrvatski film. Upravo je ta predstava imala svoju jubilarnu 300.-tu izvedbu na Tjednu smijeha u Petrijancu, gdje je i snimljen velik dio scena iz filma.

U sklopu 15. Tjedna smijeha održana je 8. međunarodna izložba karikaturista pod nazivom "Olimpijada smijeha" te su nagrađene i najbolje karikature po ocjeni publike.

image

Kerekesh Teatar

/Kerekesh Teatar

Festival je zatvorio stand-up show "Reci mi da se šališ" Gorana Vinčića Vinče, koji je, kako su naveli, oduševio Varaždince i njihove goste u HNK u Varaždinu. Zatvaranje festivala popratila je dodjela nagrada pa je tako nagradu za najbolju portretnu karikaturu dobio je Damir Novak, dok je nagrada za najbolju geg karikaturu pripala Dragutinu Dadi Kovačeviću.

Nagrada publike ‘‘Najjači smehek‘‘, koja se dodjeljuje petu godinu za redom, pripala je predstavi "Traži se novi suprug" Satiričkog kazališta Kerempuh.

"Veliko hvala svim općinama i gradovima koji su se uključili i pomogli nam u realizaciji najvećeg i najposjećenijeg kazališnog festivala u Hrvatskoj. Posebno hvala najboljoj publici na svijetu! Veselimo se novim kazališnim druženjima i skupa se smijemo već u lipnju na "Get up stand up" festivalu na ljetnoj pozornici Arene Varaždin", poručili su iz Kerekesh Teatra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 09:33