Dramski program

Radio drama "Potres" na temelju priče Janka Polića Kamova u konkurenciji za nagradu BBC-a

Dario Harjaček
 
 Ranko Suvar/Cropix
Režiju potpisuje Dario Harjaček, Kamova tumači Rakan Rushaidat, a u ostalim ulogama su Dado Ćosić i Frano Mašković

Kratka radio drama "Potres" iz ciklusa Male forme ušla je u finale BBC nagrade za najbolju europsku dramu 2021. godini, koje će se dodijeliti 26. ožujka u Londonu, objavila je Hrvatska radiotelevizija.
Uz produkciju Dramskog programa Hrvatskoga radija, u konkurenciji su Austrijski radio s radiofonskim djelom "In Winter" i Švicarski radio s naslovom "Holidays from Suicide: a Fantastic Journey with Iggy Pop".
Radio drama "Potres" traje manje od devet minuta, a nastala je temelju istoimene pripovijetke Janka Polića Kamova, u režiji Daria Harjačeka.

Kamova tumači Rakan Rushaidat, a u ostalim ulogama su Dado Ćosić i Frano Mašković.
Tonska majstorica je Lana Deban, skladatelj Maro Market, dramatizaciju potpisuje Ivan Vulić, a prijevod na engleski Saša Čohar Mančić. Urednica je Katja Šimunić.
"Potres" je premijerno emitiran u listopadu 2019. godine, dok je na međunarodnom radiodramskom festivalu Prix Nova u Bukureštu 2020. osvojio srebrnu nagradu.
Nastao je u sklopu emisije "Male forme" koja se emitira od 18.05 do 18.15 sati, od ponedjeljka do srijede na Prvom programu Hrvatskoga radija.

U toj se emisiji promiču različiti tipovi radiofonskih iskaza, od kratkog dokumentaraca i skica iz života do složenijih, eksperimentalnijih oblika i književnih klasika u tom brzom, sažetom obliku.

Dramski program Hrvatskoga radija svake godine emitira preko 120 premijernih dramskih emisija, a uz povremenu izdavačku djelatnost, od 1997. na Hvaru organizira i međunarodni festival "Prix Marulić – Starim tekstovima u pohode“.
Za svoje je uratke često nagrađivan na najvećim svjetskim radiodramskim manifestacijama, počevši od Grand-Prixa u Berlinu iz 1968. za "Prijatelje" Zvonimira Bajsića, što je bila prva međunarodna nagrada u povijesti hrvatske radiodrame.
Počeci duge tradicije hrvatskog radiodramskog stvaralaštva sežu u 1927., kada je na Radio Zagrebu emitirana prva hrvatska radiodrama, "Vatra“, Ive Šrepela.


Od 1964. Dramski program postaje zasebna programska cjelina unutar Hrvatskoga radija, emitira na sve tri mreže u širokom žanrovskom i tematskom rasponu, surađujući, a uz kućne dramaturge i redatelje u stvaranju emisija sudjeluju i brojni vanjski suradnici, pisci, redatelji, prevoditelji, skladatelji, dramaturzi, glumci...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. veljača 2021 13:13