VAL NEZADOVOLJSTVA

Radničko vijeće HNK u Zagrebu zahtijeva hitnu smjenu intendantice: ‘Gurnula nas je u potpuni kaos‘

Dubravka Vrgoč
 Ranko Šuvar/CROPIX
Svojim ignorantskim stavom i zastrašivanjem gurnula nas je u potpuni kaos, ističu u pismu Ministarstvu kulture i Gradu Zagrebu

Sindikalni povjerenici u funkciji članova Radničkog vijeća HNK u Zagrebu - Mario Bokun, zbor Opere, Jozo Kraljević, zajedničke službe, Damir Kovač, Tehnika, Dunja Novković, Balet, Ljubomir Puškarić, solisti Opere i Lujza Vukičević te orkestar Opere - u utorak su uputili pismo osnivačima HNK, Ministarstvu kulture i Gradu Zagrebu te članovima Kazališnog vijeća sa zahtjevom za hitnom smjenom Dubravke Vrgoč s mjesta intendatice HNK u Zagrebu.

Upozoravaju da "više ne žele nastavak rada pod Upravom koja ih je svojim ignorantskim stavom i zastrašivanjem gurnula u potpuni kaos" i apeliraju na osnivače da im osigura novo vodstvo koje će HNK uspješno izvući iz crne rupe.

"Povod ovom zahtjevu (ali ne i jedini razlog!) jest katastrofalno upravljanje kazalištem za vrijeme epidemije Covid-19 koje je eskaliralo krajem listopada i početkom studenoga 2020. godine. Gđa intendantica nije osigurala (a morala je osigurati!) pravovremeno obavještavanje kontakata zaraženih, stopirala je pokušaje obavještavanja kontakata, manipulirala je brojem zaraženih i krivim je informacijama o cijeloj situaciji dovela u zabludu Ministarstvo kulture, Grad Zagreb, Kazališno vijeće, publiku, sve zaposlenike i široku javnost. Uz to je cijelo vrijeme forsirala izvođenje programa koji nije bio prilagođen epidemiološkoj situaciji, bez uvažavanja sugestija o potrebi za hitnom prilagodbom. Dodatno je insinuirala pozitivan inspekcijski nalaz, čije postojanje do danas nije dokazano. Sve navedeno je, nakon niza neuspješnih i potom odbačenih upozorenja zaposlenika, rezultiralo kaznenom prijavom Državnom odvjetništvu i prijavom Državnom inspektoratu", pišu predstavnici Radničkog vijeća i nastavljaju:

"Bez obzira na pritiske zaposlenika i šire javnosti gđa. Vrgoč i dalje negira činjenice o stvarnom stanju u Kazalištu, nazivajući ih zlonamjernim i lažnim i tako pokazuje izostanak minimalnog kapaciteta potrebnog za preuzimanje odgovornosti - što je osnova dužnosti intendanta. Umjesto preuzimanja odgovornosti, gđa Vrgoč cijelo vrijeme odgovornost pokušava prebaciti na nekog drugog: stožer civilne zaštite, epidemiologe, liječnike opće prakse, ministarstvo kulture ili radnike, nastojeći pod tepih gurnuti srž problema - vlastitu nekompetentnost za vođenje nacionalnog kazališta s tri velike umjetničke grane i više od 500 zaposlenih".

Tvrde kako je intendantica brojnim odlukama o kućnom redu i obvezama zaposlenika za vrijeme trajanja epidemije Covid-19 pokušala prikazati da je učinjeno dovoljno. Podsjećaju kako su se od početka njezina mandata problemi gomilali u svim odjelima, a da je pompozno najavljivana europeizacija i osuvremenjivanje kazališta završilo potpunom devastacijom postojećih umjetničkih i poslovnih procesa.

"Generiranjem kaosa i ružne radne atmosfere, zaposlenici se psihofizički iscrpljuju, a u nedostatku njezina znanja i volje da uspostavi kvalitetnu upravljačku i poslovnu struktura, gđa Vrgoč zaposlenike proganja nebrojenim opomenama pred otkaz i očitovanjima, što bi imalo dobronamjeran promatrač jasno okarakterizirao kao sustavno zlostavljanje i mobing. Stotine radnika zato su napustile kazalište. Zbog prethodno navedenih činjenica, koje su svih ovih godina bile vješto skrivane iza hvalospjeva podobnih novinara i brojki o uspješnosti, većina zaposlenika HNK u Zagrebu trajno je izgubila i profesionalno i ljudsko povjerenje u Dubravku Vrgoč i njezino upravljanje. Svi ljudski odnosi koji pretpostavljaju profesionalno funkcioniranje Kazališta nepovratno su narušeni i izgubljeni", zaključuje Radničko vijeće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 08:01