OTVORENJE KAZALIŠTA

Ravnatelj Andrić: ‘Pozivam gledatelje da se od politike sakriju u kazalište, sigurno utočište za sve dobronamjerne‘

Obnovljena zgrada Gradskog kazališta Joza Ivakić

 Vlado Kos/Cropix
‘Jedno smo od najmodernijih i možda estetski najljepših kazališta, ako smijem biti subjektivan‘, kazao je Vladimir Andrić

Iza njega je nekoliko stotina uloga, glasnih pljesaka, premijera i osmijeha publike, a sada se našao u novoj ulozi i u novom prostoru. Svečano otvorenje Vinkovačkog kazališta nakon obnove najavljeno je uz novog ravnatelja, Vladimira Andrića, i dvije premijere - "Pouzdani sastanak" i "Bajka sva od šećera". Veliki je to trenutak za vinkovačku publiku koja je, kako umjetnici govore, naučena ići u kazalište.

"Kazalište Vinkovci u novoobnovljenoj zgradi priprema jako puno kvalitetnih umjetničkih sadržaja. Otvaramo predstavom Joze Ivakića, čije ime kazalište nosi s ponosom, ‘Pouzdani sastanak‘, u podnaslovu ‘Komendija o politiki i birtiji‘. To je naša večernja premijera, odnosno naše večernje otvorenje, ali imamo i dječje otvorenje jer mi na naše klince nikada ne zaboravimo. 8. travnja u 16 i 18 sati igrat će lutkarska predstava ‘Bajka sva od šećera‘, a između te dvije predstave ispred kazališta ćemo upriličiti jedan dječji svijet, gdje će biti dječji disko, napuhanci, animatori te edukativni sadržaji u kojima će dječica moći uživati u svom svijetu", kazao nam je Vladimir Andrić.

Dječje otvorenje

"Bajka sva od šećera" predstava je čiju režiju potpisuje Sara Lustig, a glumački izvode Silvijo Švast, Monika Duvnjak, Goran Vučko, Nikola Radoš, Mateo Pšihistal te Draško Zidar. Predstava je nastala krajem 2023. godine u koprodukciji Vinkovačkog kazališta i Kazališta Virovitica, a svojom će premijerom, osim dječjeg programa GK Joza Ivakić, otvoriti i 29. Lutkarsko proljeće.

"Koprodukcije su naš odgovor na financijsko stanje, ali one su dobre i zbog povezivanja ansambala i kazališnih kuća. To je jako važno jer to znači da se umjetnici povezuju i da doživljavaju premijere i u drugim kazalištima", kazao je Andrić pa dodao da su koprodukcije nešto što će se nastaviti njegovati u ovom kazalištu.

image
Vlado Kos/Cropix

Svečano večernje otvorenje

"Pouzdani sastanak" predstava je koju je Joza Ivakić napisao 1914. godine, a čiji se originalni rukopis nadolazeće predstave nalazi u foajeu kazališta. Igraju Dušan Gojić, Antonia Mrkonjić, Katarina Šestić Baotić, Vedran Dakić, Mario Rade, Mate Marušić, Dominik Karaula, Josipa Oršolić, Vjekoslav Janković, Zorko Bagić i Lorenco Tolić. Režiju potpisuje Vladimir Andrić, a svečana je premijera zakazana za 4. travnja. Ulaz je na predstave besplatan jer je Grad Vinkovci u povodu velike svečanosti odlučio počastiti ljubitelje kazališta.

A koliko je svečanost važna zna i Dušan Gojić koji, iako je u mirovini, nije mogao odbiti ovu suradnju. "Sada sam u mirovini, ali još uvijek u tjelesnoj i mentalnoj snazi,pa mi je bilo drago da me Vlado pozvao doći u Vinkovce i sudjelovati u otvaranju zgrade koja meni budi uspomene iz djetinjstva i mladosti", kazao je Gojić. Iako se otvorenju vesele svi glumci, ono ipak nešto malo više znači glumcima koji su u ansamblu vinkovačkog kazališta.

"Mi jesmo kazalište koje je puno gostovalo i koliko god to ima svoje čari, mislim da je za glumca posebno kada stane na svoju scenu na kraju dana, pred svoju publiku", kazao je Vedran Dakić. A kao da je dio ansambla osjećala se i Josipa Oršolić, kojoj je ovo sedmi projekt u GK Joza Ivakić. "Prekrasno mi je ovdje raditi i jako se radujem premijeri. Nadam se da ćemo dokazati da je bilo potrebno obnoviti kazalište jer se ovdje rade stvarno jako lijepe stvari", rekla je Oršolić.

Ipak, svjesni su da ovo nije jedna od "običnih" premijera, nego ona koja prvi put otvara vrata kazališta, što znači i nešto veću tremu, ali i odgovornost. "Ovo mi je 40. premijera u ovom kazalištu, ali ovo je do sada nešto najljepše", kazao je Zorko Bagić.

image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix

Ambiciozni planovi

"Vinkovačko je kazalište dočekalo taj povijesni trenutak temeljite energetske obnove, vanjske ovojnice zgrade, krovišta, sistema grijanja, ali i cijelog interijera. Jako smo sretni! Sada smo jedno od najmodernijih i možda estetski najljepših kazališta, ako smijem biti subjektivan", rekao je ravnatelj pa dodao da sada imaju savršene uvjete za rad te da su planovi ambiciozni.

U planu su povećanje ansambla i zaposlenje tehničara, ali i podizanje umjetničke kvalitete jer vinkovačka publika, kazao je Andrić, to uvijek nagradi. "Vinkovačka je publika nešto što meni osobno već 13 godina ulijeva strahopoštovanje. Jako obrazovana publika, publika koja voli kazalište, koja zna prepoznati kvalitetu, zna nagraditi trud, ali zna primijetiti i kada se netko od glumaca štedi ili ne daje 110 posto sebe, što bi trebalo", rekao je ravnatelj.

"Ona je odgojena zbog Festivala glumca koji je počeo i stasao u Vinkovcima. Moramo uvijek biti svjesni da je Festival glumca bila ta neka iskrica koja je rasplamsala ovo moderno kazalište u Vinkovcima. Ono se profesionaliziralo zahvaljujući i potrebi naše publike da gleda profesionalne predstave", dodao je Andrić, pred kojim je sada preuzimanje odgovornosti, ne samo za publiku nego i za svoje djelatnike.

Ipak, podrške sa svih strana ne nedostaje. "Velika je odgovornost, ali imam podršku djelatnika, publike, prijatelja i obitelji. Ukazano povjerenje je velika čast i odgovornost", kazao je.

image
Vlado Kos/Cropix

Glumačka karijera ravnatelja

Oni koji Andrića vole vidjeti na pozornici i dalje će to moći u predstavama kao što su "Emigranti" te "Privatni životi", a ako mu se pruži neka uloga kojom može doprinijeti projektu i kazalištu, rekao je da će je odigrati. "Ali u prvi plan izlaze Vedran Dakić i Matea Marušić. Oni su mlade talentirane snage koje preuzimaju vinkovačko kazalište. Vjerujem da sam scenu vinkovačkog kazališta ostavio u dobrim rukama", rekao je pa iskreno dodao da će mu pozornica i adrenalin koji osjeća kada glumi ipak nedostajati.

"Osjećam i nekakav žal za tom scenom, ali vidim da je vrijeme da preuzmem odgovornost i da krenem voditi kazalište. U 13 godina sam dao preko nekoliko stotina uloga, predstava i premijera. To čovjeku, naravno, nedostaje. Trenutno sam u adrenalinu organizacije kazališta i njegova otvorenja. Sad me taj adrenalin još drži, ali mislim da će mi kroz nekoliko mjeseci gluma itekako zafaliti", objasnio je.

A zafalilo je i Vinkovčanima njihovo kazalište, koje će sigurno s veseljem ponovo puniti do zadnjeg mjesta. "Pozivam gledatelje da se od politike i političke kampanje sakriju u kazalište jer ono je bilo jedno sigurno utočište za sve dobronamjerne ljude", zaključio je Andrić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 14:12