DOMA JE NAJBOLJE

RENE MEDVEŠEK PRVI PUT REŽIRA U KEREMPUHU Očekuje nas obiteljska komedija s britkim crnim humorom i elementima bajke, fantastike, ironije i groteske

U nedjelju će Zagrebačko satiričko kazalište Kerempuh imati prvu ovosezonsku premijeru, obiteljsku komediju “Doma je najbolje”, koju prema popularnom tekstu francuske autorice Coline Serreau režira Rene Medvešek.

To je prva režija uglednoga glumca i redatelja u ovom zagrebačkom kazalištu, koji postavlja tekst Francuskinje najpoznatije kao autorice predloška prema kojem je snimljen film “Tri muškarca i kolijevka” iz 1985. Komedija o neženjama koji nenamjerno otkrivaju čari očinstva kad se beba stvori pred vratima proslavila je Coline Serreau, francusku nezavisnu filmašicu, spisateljicu, glumicu, plesačicu i glazbenicu. Iz osamdesetih datira i predložak nove Kerempuhove predstave: nagrađivana komedija “Doma je najbolje” (Lapin Lapin) premijerno je izvedena 1986. i otada neprestano igra u Europi.

Teška pitanja

Tekst nije nov, ali je suvremen, dodatno dorađen kad je redatelj od autorice tražio dozvolu za korištenje drame u novoj predstavi. Medvešek ga postavlja uz pomoć dramaturginje Dore Delbianco, po tekstu koji je prevela Marta Medvešek. Prema najavi, predstava postavlja pitanja zastupljena danas oko nas.

Kako je to kad u zrelim godinama umjesto promaknuća dobiješ otkaz jer si višak? Kako je to kad ti ovrhe zatrpaju sandučić, a odrasla djeca ti se vraćaju nakon neuspješnih brakova i propalih karijera? Svi se nakon neuspjeha vraćaju doma materi. Navedena pitanja su teška, egzistencijalna, ali bi nas prema najavi trebala očekivati komedija, s britkim crnim humorom i elementima bajke, fantastike, ironije i groteske.

Smijeh i suze

Igraju Elizabeta Kukić, Sreten Mokrović, Luka Petrušić, Damir Poljičak, Anita Matić Dedić, Mirela Videk Hranjec, Matija Šakoronja, Karlo Mlinar, Igor Jurinić i Josip Brakus u glavnoj ulozi kao Zeko. To je još jedna obitelj koju na okupu održava majka, otac je nezaposlen, petero djece pokušava se snaći i izboriti za svoje mjesto u svijetu, uz puno smijeha i suza.

Sve su vrijednosti podložne propitivanju, u tom čudesnom svijetu koji vječno balansira na rubu potpune eksplozije i samouništenja, najavljuju nam iz Kerempuha. Uz tekst testiran na brojnim europskim pozornicama i umješnog redatelja kakav je Medvešek, Kerempuh s predstavom “Doma je najbolje” igra na sigurno.

Kostimografkinja je Milena Matijević Medvešek, scenografkinja Tanja Lacko, autor glazbe je Matija Antolić. Svjetlo oblikuje Aleksandar Čavlek, Sanela Janković Marušić potpisana je kao suradnica za scenski pokret, Kristina Grubiša pomoćnica je redatelja, a Đurđa Škavić jezična savjetnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:45