Diva u drami Kukuljevića Sakcinskog

Rijetki kadrovi mlade Ene Begović: ‘Naše prijateljstvo počelo je upravo te 1989.u dvorištu katedrale‘

Ena Begović i Siniša Popović kao Juran i Sofija 1989. godine

Tv adaptacija histrionske predstave ‘Juran i Sofija‘ biti će 20. ožujka prikazana u HNK gdje je Ena Begović imala glumačku karijeru, zajedno sa Popovićem koji joj je glumio sedam različitih ljubavnika

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u ponedjeljak u sklopu Filmskog trezora Daniela Rafaelića vidjet će se rijeđe prikazivana snimka na kojoj je mlada Ena Begović i današnji nacionalni prvak HNK Siniša Popović.

Dana 20. ožujka u 20 sati prikazat će se jedinstvena televizijska adaptacija drame Ivana Kukuljevića Sakcinskog "Juran i Sofija ili Turci kod Siska".

- Snimljena 1989. u ambijentu dvorišta zagrebačke katedrale pod redateljskom palicom Zrinka Ogreste, drama u izvedbi glumačke družine Histrion i u režiji Kosta Spajie, uspješno osuvremenjuje sve arhaizme – povijesne i dramatske - zadržavajući romantičarski duh kanonskog predloška - najavljuju iz HNK.

image

Ena Begović u predstavi Histrionske družine 1989. godine

Prisjećajući se jednom za Studio Jutarnjeg lista svojih partnerica na pozornici, nacionalni prvak osvrnuo se i na suradnju s Enom Begović, kroz upravo "Jurana i Sofiju".

- Naše veliko partnerstvo počelo je 1989. u Histrionima, kada smo bili Juran i Sofija u predstavi koja je igrala iza katedrale. U idućoj dekadi Ena i ja igrali smo niz predstava u HNK: ‘Zajedničku kupku‘, ‘Ledu‘, ‘Osmana‘, ‘Heddu Gabler‘, ‘Gospodu Glembajeve‘... Suradnja koja je meni bila posebno draga je ‘Zajednička kupka‘ gdje sam tumačio čak sedmoricu njezinih ljubavnika. Ona je bila žena Pere Kvrgića kojoj se svi udvaraju, zbog čega je on, muž, bio ljubomoran. Jedan od sedam različitih ljubavnika koje sam glumio kao partner Eni bio je - kokot, imao sam žute čarape i kandže, a Pero je bio ljubomoran i na kokota.

Predstava je imala fenomenalne kritike i nagrade, bila je to scenska adaptacija Marinkovićeva romana, gdje sam pisac prethodno nije vjerovao da će Georgij Paro tako dobro dramatizirati naslov. Uživao sam i kad je Ena bila barunica Castelli, a ja Silberbrandt, njezin ispovjednik, privatni teolog, karitativni savjetnik i još ponešto u noćnim satima, kao i kad sam bio Oliver Urban dok je Ena bila Klara u ‘Ledi‘. Ena je bila jednostavna, profesionalna partnerica. Iako je svakodnevno bila prisutna u tisku i na televiziji kao zvijezda kinematografije, oko nje nikad nismo osjećali neku zvjezdanu prašinu - prisjetio se bio Siniša Popović.

image

Siniša Popović i Ena Begović

U glavnim ulogama u "Juranu i Sofiji" osim Popovića i legendarne Ene bili su su Krešimir Zidarić i Nada Subotić, TV adaptacija drame traje 97 min, a predstava je snimljena 13. rujna 1989. "Juran i Sofija" najpoznatije je djelo Kukuljevića Sakcinskog, junačka igra u tri čina (1839.), prva hrvatska drama ilirskog razdoblja, prisjećanje na znamenitu bitku kod Siska 1593. i pobjedu kršćanske vojske nad Otomanskim Carstvom, koja je spriječila razaranje Zagreba. Izvedena je prvi put 1839. godine u Sisku, pa 1840. godine u Zagrebu. Predstavljala je konačan proboj štokavskog narječja na pozornice sjeverne Hrvatske.

Projekcija "Jurana i Sofije" će se održati u dramskoj pokusnoj dvorani HNK Zagreb, a ulaz je besplatan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 20:52