RODRIGO GARCIA U ZEKAEM-U

Rumunjski projekt jednog od najzanimljivijih suvremenih kazališnih režisera u Zagrebu

Zagrebačko kazalište mladih nastavlja obilno grijati domaću kazališnu scenu.

Predstava “Psima ulaz zabranjen” slavnog argentinskog redatelja Rodriga Garcije (r. 1964.) u produkciji rumunjskog Temišvarskog narodnog kazališta gostovat će u subotu, 23. studenoga. To nije onaj Rodrigo Garcia filmski i televizijski redatelj (primjerice franšize “In Treatment”), taj je Kolumbijac na radu u Americi, a ovaj je Argentinac na radu u Evropi. Predvodi kazališnu trupu “Mesnica” i žestoko se obrušava na nepravde suvremenog svijeta.

Moć reklama

Kritičar kapitalizma i konzumerizma, iz Argentine, odnosno rodnoga Buenos Airesa, morao je pobjeći 1986., i to u Španjolsku. Ispočetka je studirao marketing. Roditelji, španjolski pak emigranti, prodavači živeža, siromašni, nisu mu dopustili da studira umjetnost. Brzo je shvatio moć reklama, a i živio je od njih, paralelno se školujući za teatarskog umjetnika. Rano odbacuje Stanislavskog, rano otkriva teatar apsurda.

U Španjolskoj se proslavio, a onda i drugdje u Evropi. Režira u najboljim francuskim i španjolskim kazalištima, za Avinjonski festival, Biennale u Veneciji, Kunstenfestival u Bruxellesu. Nedavno je režirao i dvije predstave u Schabühneu am Lehniner Platz u Berlinu, najuglednijem njemačkom teatru, “Radije bi da me Goya opljačka, nego neka budala” u kojoj se poigrao likom filozofa Petera Sloterdijka, te “Zabilješke iz kuhinje”, iščašen i dramataičan kuharski duel s posebnim svjetlom istaknutim motivom hrane i njezinih mogućih i nemogućih značenja.

Buđenje straha

U predstavi “Psima ulaz zabranjen” Rodrigo Garcia sintetizira sve preokupacije kojima se godinama bavio. Istražuje nasilje i nesnošljivost. Za njega, dakako, nasilje ima bezbroj lica, a jedno je posebice opasno. To je ponižavanje, odbacivanje, zanemarivanje i hladnoća. Garcia upozorava da je od fizičkoga nasilja često pogubnije buđenje straha u drugima, ono je najopakije jer stvara duboku mržnju, a time se ponovno potiče novo nasilje, i zatvara se krug bez izlaza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:19