VELIKI OBRAT U HNK

S Draganom Despotom potpisan ugovor, glumit će u svim predstavama u kojima je imao uloge

Dragan Despot

 Damjan Tadic/Cropix
Despot je od 1. siječnja u mirovini, no sve do nedavno nije postigao dogovor s matičnom kućom oko daljnjih angažmana

Dragan Despot igrat će u predstavi "64" koja je na rasporedu večeras u zagrebačkom HNK, potvrdio je Jutarnjem listu ravnatelj Drame Ivica Buljan.

"Napravili smo ugovor za honorar i glumit će i dalje u predstavama u kojima ima uloge i koje su na programu - "64", "Tri zime" i "Kafka na žalu". Dragan Despot nam je važan glumac i računamo i dalje na njega i u novi projektima, dok god smo i mi ovdje", rekao je Buljan.

Despot je, podsjetimo, od 1. siječnja u mirovini, no sve do nedavno nije postigao dogovor s matičnom kućom oko daljnjih angažmana budući da je odbio mogućnost da mu se ubuduće plaća honorar po predstavi.

Kako mu nije omogućeno produljenje staža kao niti ugovor o skraćenom radnom vremenu na kojem je inzistirao, 31. siječnja predstava prema tekstu Tene Štivičić, u kojoj glumi, otkazana je. Nije kako je tada rekao Despot htio igrati na crno, a u kazalištu zatečeni cijelom situacijom nisu imali rješenje u tom trenutku za njegovu ulogu.

"Meni emocija ne dopušta da se spustim na nivo koji ja osjećam da ne zaslužujem i ne mogu ići ispod nekog minimuma dostojanstva. Nema tih novaca za koje bih ja igrao. Želim ugovor o pripadanju, pa makar za dva sata radnoga vremena. U drugim kazalištima radim za honorar, u HNK neću", izjavio je glumac u razgovoru za Jutarnji list.

No prošli tjedan u emisiji Pressing na N1 televiziji najavio je da će ipak glumiti u idućoj izvedbi predstave "64", usprkos svemu što se dogodilo oko njegovog odlaska u mirovinu. Jedini uvjet bio je da igra za jednu kunu, ako već ne može besplatno.

"Ponuđen mi je honorar i osjetio sam kao da se prostituiram, kao da se pogađam s matičnim kazalištem s kojim sam u rodu. Jednostavno sam pukao i nisam pristao. U tom trenutku u ime svog dostojanstva nisam pristao. Sad me ravnatelj zamolio i pristao sam igrati predstavu za jednu kunu i tako će to biti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 17:46