REAKCIJA NA FACEBOOKU

Šerbedžija prekinuo šutnju o optužbama u memoarima Mire Furlan: ‘Njezino posljednje pismo govori sve o našem odnosu‘

Rade Šerbedžija i Lenka Udovički (lijevo), Mira Furlan (desno), pismo Mire Furlan koje je objavio Šerbedžija (u sredini)

 Goran Šebelić/Cropix, Facebook/Rade Šerbedžija
Slavni glumac na društvenoj se mreži osvrnuo na optužbe iznesene na njegov i račun njegove supruge u autobiografiji pokojne Mire Furlan

Glumac Rade Šerbedžija na svojem je službenom profilu na Facebooku u srijedu navečer reagirao na buru koja se digla u jeku objave autobiografije pokojne glumice Mire Furlan.

U knjizi 'Voli me više od svega na svijetu' koja je u Hrvatskoj izašla u izdanju Frakture, a u Srbiji u izdanju Booke, prepričavaju se između ostalog i mučne epizode iz kojih se može zaključiti da je Furlan po svom povratku u Hrvatsku 2002. godine na Brijunima, gdje je igrala naslovnu ulogu u "Medeji" Šerbedžijinog Teatra Ulysses, doživjela niz neugodnosti od strane samog Šerbedžije i njegove supruge i redateljice predstave Lenke Udovički. Isječke iz memoara proteklih je dana u Srbiji objavljivao portal Nova.rs, a na zbivanja na Brijunima u osvrtu na memoare referirala se i naša kolumnistica Jelena Veljača u tekstu objavljenom u Magazinu Jutarnjeg lista.

Nakon što je Šerbedžija riječima 'Razumite me' u utorak odbio za portal Nova.rs komentirati optužbe iznesene u memoarima, glumac je dan kasnije na Facebooku doveo u pitanje autentičnost autobiografije tvrdnjom da ona "nije potpisana" od same Mire Furlan odnosno da je ozbiljno redigirana te da bi se "autori" trebali "potpisati na svoje uredništvo".

- Dragi moji prijatelji... Ovo što neki portali i novinari rade oko knjige Mire Furlan i moga spominjanja u njoj, je cirkus u kome ja ne želim učestvovati..., započeo je Šerbedžija svoj status na Facebooku.

- Odbio sam davati bilo kakve intervjue i javna objavljivanja po raznim televizijama i časopisima. Odlučio sam da ono što imam reći o svemu tome, napišem na svojoj stranici, a Vas bih zamolio da ne pišete nikakve komentare na ovu moju objavu. Hvala Vam, nastavio je.

- S mrtvima se ne polemizira. Njihova je posljednja replika i to treba poštovati. Ali živima, koji u ovome sudjeluju, valja reći sljedeće:

Mira Furlan igrala je Medeju cijele četiri sezone na Brijunima, nakon zbivanja koja su u knjizi opisana onako kako su opisana.

Međutim, ovako kako živi objavljuju njezin posthumni rukopis (koji je imao, po svjedočenju izdavača, više od tisuću stranica i ova, ovako redigirana verzija, nije od nje potpisana) trebalo bi da se ti autori i potpišu na svoje uredništvo.

Ja ne želim davati nikakve intervjue niti dodatna objašnjenja.

Osjećam se jedino obaveznim objaviti posljednje Mirino pismo koje mi je nakon našeg zadnjega druženja 2017. ostavila na porti kazališta Ivana pl. Zajca, odlazeći iz Rijeke.

Činim to zato što sam uvjeren da to pismo svjedoči kakvi su, na kraju krajeva, bili naši odnosi, napisao je Šerbedžija koji je uz status objavio i fotografiju spomenutog pisma, a u nastavku prenosimo njegov transkript u obliku u kojem ga je objavio sam glumac.

- Rijeka 13.l. 2017

Dragi Rade,

Ne znaš, ne možeš znati i nećes nikad znati koliko si me obradovao svojim pisamcem, što kažu: kao da me sunce ogrijalo!

Nikada nisam do kraja u sebi pristala da je ovakovo stanje potpune

nekomunikacije između nas definitivno.

I, iako je proslo 15 godina (PETNAEST!!), ja i dalje vjerujem “ da nije

prekasno, da ne može biti prekasno I da ne smije biti prekasno “ (da citiram starog Bergmana).

Bio si i ostao moj uzor i “ my hero “, od onih davnih dana kada sam iz Gimnazije trčala u I. T. D . da te gledam u “ Rosenkrantzu I Guldensternu “ I da ti se divim, tebi, tvojoj snazi, ostrini, preciznosti, jasnoći i tvojoj karizmi.

Bez obzira na sve, ostajem tvoj fan, tvoj poštovalac i tvoja stara kolegica, partnerica i prijatelj u nevolji.

Tvoja Mira

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 12:00